In de spotlight: Désirée van Mamamentje

Désirée is zo’n vrouw die het in haar heeft om te helpen. Zo het zorgzame type. Zo kwam ze althans meteen over bij mij.

Terwijl we heen en weer mailden i.v.m. haar interview op mijn blog, gaf ze me feedback over de Mailchimp pop-up die toen niet leek te werken. Ik hou van zulke mensen! Altijd bereid om anderen te helpen.

En weet je? Dat helpen, is ook precies wat Désirée zwangere en nieuwe moeders aanbiedt!

Hoe? Dat vertelt Désirée zelf in het interview ?


Wie ben je?

Mijn naam is Désirée Graste en ik begeleid zwangere en nieuwe moeders preventief in het vaak onzekere nieuwe moederschap. Om op een stabiele, maar ook flexibele manier over het moederschap te denken en vooral ook te handelen. Daarnaast ben ik ook eigenaar van geboorteplan.online waar aankomende moeders online een geboorteplan, of zoals het ook vaak wordt genoemd een bevalplan, kunnen maken. 

Ik daag moeders uit om uit de comfortzone te treden, het ‘zoals het hoort’ los te laten. Mijn werkwijze kenmerkt zich door het inspelen op het moment, gedrevenheid, creativiteit, een pragmatische instelling en op zijn tijd een vleugje (ont-)nuchterende humor. Wat ook weer nauw verwant is aan hoe ik ben en leef.

Vertel eens over jouw bedrijf?

Mijn onderneming is één die inspeelt op verandering. Eén van de zaken die ik (nieuwe) moeders wil meegeven. Zo ben ik vorig jaar gestart om zwangere en nieuwe moeders te coachen in een flexibel moederschap.

Geen dag is hetzelfde als moeder en geen dag is hetzelfde in het ondernemerschap. Naast het coachen ben ik ook bezig om mijn vaardigheden, die ik in mijn dienstverbanden en als moeder, heb opgedaan aan te wenden om mooie online producten te gaan maken.

Ik ben er namelijk van overtuigd dat veel dingen eenvoudiger en laagdrempeliger kunnen met behulp van technische ontwikkelingen. Dit wil overigens niet zeggen dat het allemaal heel feitelijk is. Nee, ik opereer nog steeds vooral uit intuïtie, onderbuik gevoel, en recht vanuit het hart.

Hoe ziet je gezin eruit?

Mijn gezin bestaat uit mijn partner Thomas, mijn peuter van 3 en mijn bijna peuter van 2. Het is leuk uitdagend om deze twee lieverds, die dus maar 14 maanden schelen, op te mogen voeden samen met Thomas. Een ander uitdaging dan een zware baan of een moeilijke opdracht.

Al moet ik zeggen dat ik dezelfde uitdagingen als iedere moeder met jonge kinderen heb, dus daar is niet iets heel speciaals aan. Ik zou mijn gezin voor geen goud willen missen. Iedere dag geniet ik van de kleine boeven streken en geniet ik ook hoe Thomas als vader met ze omgaat.

Wat deed je voor je ondernemer was?

Voordat ik ondernemer was, werkte ik in loondienst bij verschillende bedrijven in de IT-wereld.

Hierdoor kwam ik ook in aanraking met de Agile mindset. Agile staat voor wendbaar inspelen op verandering. Ik merkte dat dit wel heel erg lijkt op het moederschap. En daar wilde ik iets mee doen.

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen bedrijf te starten?

Na mijn tweede zwangerschap stond ik voor de keuze. Of weer een baan zoeken in de richting die ik de afgelopen 15 jaar heb bewandeld (in de toch vaak harde IT-wereld). Of mijn kennis en ervaring uit mijn vorige banen gebruiken voor iets nieuws.

Het is het laatste geworden. Dit omdat ik voelde dat er behoefte was aan iets anders. Iets wat wellicht wat tastbaarder is dan wat er tot nu toe door moeder coaches wordt aangeboden.

Welke ideeën had je over het leven als ondernemer, die nu niet waar blijken te zijn?

Dat ik eigenlijk best wel wat kennis had. Ik had niet verwacht dat ik zoveel nieuwe dingen zou leren. Het past echter volledig bij mij. Door mijn loondienst verleden weet ik dat ik kennis en nieuwe dingen snel eigen maak. Dus dat schrok mij niet af.

Het grote verschil met in loondienst zijn is dat er maar 1 of 2 nieuwe dingen aan je gevraagd worden per keer. Daarnaast kon ik vaak nog werkzaamheden uitvoeren die binnen de comfortzone vielen. Nu is echt alles wat ik aanraak nieuw. Wat ik stiekem ook heerlijk vind. Maar wat me telkens uit mijn comfortzone trekt.

Onzekerheid komt dus zeker wel om de hoek kijken. Herkenbaar? Zeker wel. Het moederschap lijkt erop. Je kunt je nog zo uitgebreid voorbereiden. Je weet pas echt wat het is als je er midden in zit. En dan is het roeien met de riemen die je hebt en doorzetten. Veel reflecteren en een rotsvast vertrouwen hebben dat het goed gaat komen. En als het even tegenzit, hulp vragen.

Hoe combineer jij mama zijn met je bedrijf?

Ik vind het heerlijk om te werken. Ergens vol voor te gaan. Voor mijn eerste kindje werkte ik 5 dagen en 7 uur per dag. Het gaf mij enorme vrijheid. Ik koos er toen al voor om op een zo effectief en efficiënte manier mijn werk te doen. Meestal kun je evenveel in 7 uur doen als in 8 uur.

Dit heb ik na mijn eerste zwangerschap doorgezet. Geen 7 uur meer per dag. Maar flexibel 29 uur, ik weet het een gek getal, over 5 dagen verdeeld.

Afhankelijk hoe ik mij voelde maakte ik 5 tot 7 uur. Vergaderingen plande ik in die 5 uur dat ik er zeker zou zijn en de andere uren kon ik flexibel indelen. Of ik stopte omdat ik voelde dat ik op was, of ik ging nog even door met zaken waar ik niemand anders voor nodig had.

En nu? Nu doe ik eigenlijk precies hetzelfde, alleen voor mezelf ?

Hoe ziet een typische werkdag eruit voor jou?

Mijn kindjes gaan 3 dagen in de week van 9 tot 15 of 17 uur naar het kinderdagverblijf. Dat betekent iedere dag rustig opstaan, nog een beetje spelen of samen douchen met de kinderen.

In de middag kan ik elke dag samen met ze spelen, naar de speeltuin of een filmpje kijken. Er is tijd om samen te koken en uitgebreid samen te eten. Nu met corona kan het nog flexibeler ingedeeld worden. Mijn vriend werkt namelijk nu ook thuis. Als de kinderen naar het kinderdagverblijf zijn, werk ik aan alles rondom Mamamentje en Geboorteplan.online.

Dit kunnen coachgesprekken zijn, of verdere de ontwikkeling van het geboorteplan, welke online je geboorteplan automatisch in pdf samenstelt, op basis van vragen rondom je bevalling.

In de avond als de kinderen op bed liggen kruip ik ook nog wel eens achter de laptop om wat blogs of social media te schrijven. Echter als mijn kinderen mij nodig hebben, gaan zij altijd voor.

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over 5 jaar?

Over 5 jaar is online je geboorteplan maken iets wat niet meer weg te denken is. Hierdoor ga ik op een laagdrempelige manier enorm veel moeders helpen om goed na te denken over wat ze graag willen rondom de bevalling.

Daarnaast verwacht ik dat er naast deze online manier van je geboorteplan maken nog meer ontwikkeld zal zijn. Zo ben ik al aan het denken aan zaken die in je zwangerschap spelen zoals praktische zaken. Hoe bereid je je nou voor op het moederschap? En de directe periode erna: Hoe kun je een fijne kraamtijd hebben die jijzelf hebt vormgegeven.

Doordat ik online veel moeders kan helpen, geeft het me ruimte om meer moeders ook persoonlijk offline te begeleiden.

Daarnaast zou ik graag zo groot gegroeid zijn dat ik het niet meer alleen kan doen, maar dat ik een heel team om mij heen heb.

Wederom zodat ik mij nog meer kan richten op wat ik leuk vind en waar ik veel toegevoegde waarde kan hebben. Het helpen van (nieuwe) moeders.

Welke tips zou je geven aan een (startende) mompreneur?

Weet wat jou uniek maakt, waarom mensen voor jou moeten kiezen. Dat zal je sterkste kracht zijn door hoogte- en dieptepunten.

Uiteindelijk draait het om wat jij aan je klanten kunt aanbieden. Soms begin je ergens aan wat later niet blijkt te werken, dan kun je het roer omgooien. Want jij bent nog steeds jij!

Waar kunnen we je vinden/volgen?

Je kan me vinden op mijn websites,

en / of Instagram.


Dank je wel voor het interview Désirée! En binnen 5 jaar ben je ongetwijfeld zoooo hard gegroeid, dat je mij als VA inhuurt om te helpen ?

Ken jij Désirée Graste van Mamamentje nog niet? Ga haar dan zeker volgen op Instagram, door te klikken op de knop hierboven!


Pssssst …. Ontvang jij de wekelijkse update al van Ondernemende Moeders? Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurNee? Meld je hier aan!

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.