Top Boekentips voor (vrouwelijke) ondernemers: Business, Mindset & Fictie

green plant on white ceramic pot

Als ondernemende moeder begrijp ik maar al te goed hoe uitdagend het kan zijn om een succesvol bedrijf te runnen, terwijl je ook zorgt voor je gezin en jezelf. Daarom wil ik graag enkele boekentips met je delen die mij hebben geholpen en geïnspireerd. De boeken gaan over thema’s als time management, (online) marketing, ondernemen, mindset & zelfzorg.

Ik weet dat jouw tijd kostbaar is, dus heb ik alleen mijn favoriete boeken geselecteerd om je te inspireren en te motiveren op jouw ondernemersreis. Deze heb ik ingedeeld per thema, zodat je meteen kan springen naar de onderwerpen die jij leuk vindt!

Natuurlijk begrijp ik als geen ander dat het als ondernemende mama belangrijk is om ook te ontspannen, dus heb ik er enkele leuke fictieboeken aan toegevoegd! 🤗 #thankmelater!

Lees snel verder en ontdek welke mijn favoriete boeken zijn! Bewaar dit artikel trouwens zeker op Pinterest of bij je favoriete links, want deze lijst zal vaak aangevuld worden!

Mindset

Leven zonder zorgen – Dale Carnegie: Dit is zo’n eye opener! Een must om te lezen voor iedereen die vaak dingen overdenkt, of zich vaak zorgen maakt over vanalles en nog wat. Dit boek staat bij mij op een lijst van boeken die ik graag wil herlezen.

Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt – Dale Carnegie: De inzichten in dit boek zijn écht WOW. Het gaat erover dat je niet altijd je gelijk moet proberen halen in een gesprek, maar dat je veel meer bereikt door je doel voor ogen te hebben. Zoals we van Dale Carnegie gewend zijn, staat het boek vol met voorbeelden uit de geschiedenis.

De moed van imperfectie – Brené Brown: Dit is één van de mooiste en meest confronterende boeken die ik heb gelezen. Brené Brown kennen de meesten onder ons wel door de vele quotes die van haar op Instagram gebruikt worden (en terecht) door vrouwelijke ondernemers. Ze heeft onderzoek gedaan rond het thema ‘schaamte’, en dat komt in dit boek ook een stukje terug. Maar wat mij vooral boeide, is wat ze te vertellen heeft over perfectionisme! Echt een eyeopener!

De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown. Dit is zo’n boek waar je constant zoiets hebt van: “Aha! dat herken ik!” of “Oeeeeh die heeft echt gelijk!”. Ik heb zelf vooral veel aha-momenten gehad op vlak van perfectionisme en ‘bezield’ ouderschap. Ik zeg altijd dat ik een recovering perfectionist ben, maar bij het beluisteren van dit boek (via Storytel) heb ik nu toch mijn bedenkingen over het ‘recovering’ stukje 🙈. Zeker de moeite waard om te lezen dus!

What I know for sure – Oprah Winfrey: Dit is echt een leuk boek met veel inzichten. Wat er voor mij vooral uitkwam zijn deze twee dingen: dankbaarheid & in het NU zijn.

Secrets of the millionaire mind – T. Harv Eker: Zeg dit luidop: “Ik heb een Millionaire Mind” … Dat is wat meneer Eker doorheen het hele boek herhaalt. Laat je zeker niet afschrikken door de titel, het is een heel goed boek over money mindset. Het geeft je ook inzicht in hoe jij aan je money mindset komt, en hoe je dit kan veranderen. Ik heb dit boek al voor de 2e keer doorgenomen. Telkens iets anders uitgehaald.

The Five Love Languages – Gary Chapman: Een jaar of twee geleden hoorde ik het eerst over ‘Love Languages’. Dat iedereen een andere manier heeft om liefde te geven en te ontvangen. Van zodra je dit concept snapt, ben je meer in staat om andere te begrijpen en hen ook gewaardeerd te doen voelen. Dit boek is écht een aanrader!

The Five Love Languages Children – Gary Chapman: Deze is de kids edition. Echt heel interessant om na te gaan welke love language je kinderen spreken, om hen zo meer te kunnen laten zien dat ze geliefd zijn.

Will – Will Smith: Dit is niet zomaar een autobiografie van een bekende acteur. Er zitten écht zo veel wijsheden in, o.a. van zijn oma. Het is zo’n boek waar je duizenden quotes kan uithalen waar je door geïnspireerd geraakt. En als je de experience helemaal wilt afmaken, moet je ook even de Youtube serie van Will Smith zien: Best Shape of My Life! Dit vindt plaats tijdens zijn schrijfproces 👌

Men are from Mars, Women are from Venus – John Gray: Een klassieker die relaties begrijpelijker maakt dan ooit tevoren 😅 Dit is zo’n ontnuchterend boek die je af en toe eens opnieuw moet lezen om jezelf eraan te herinneren dat het mannenbrein niet op dezelfde manier werkt als het vrouwenbrein. Een must-read voor iedereen eigenlijk!

Zelfzorg

Zelfzorg is het begin van alles – Nina Mouton: Wanneer jij en ik denken aan zelfzorg, gaan we automatisch uit van Me-time dingetjes. Je weet wel, een lang bad nemen, gaan wandelen, lekker in de zetel met een theetje, … maar Nina Mouton gaat veel dieper! Zorgen voor jezelf begint bij weten wat je nodig hebt, begrijpen wat je innerlijke kind nodig heeft. Ik wist wel al wat over het innerlijke kind en over hechtingsstijlen. Maar dit boek is toch nog een eyeopener geweest. Zo hard zelfs dat ik het aanraad aan elke mama! Ik heb het boek cadeau gedaan aan een goede vriendin, en een andere vriendin is het ook meteen gaan kopen. Zeker de moeite! Beloofd!!

Marketing

Building a StoryBrand – Donald Miller:  Het gaat in dit boek over de communicatie over jezelf en je merk naar je doelgroep. Welk verhaal vertel je? Hoe is je storytelling? Ik heb hier zo veel uit geleerd, amai!! Ik heb al het één en ander toegepast, maar ik ga deze zeker nog eens opnieuw beluisteren om per hoofdstuk mijn communicatie aan te passen.

Marketing Made Simple – Donald Miller J.J Peterson: Dit boek is ook van dezelfde auteur, maar hier gaat hij verder in op funnels. Hoe je de mails naar je leads best schrijft, waar je rekening mee moet houden, enz. Ook een echte aanrader!

Lifestyle

Minimalism & Decluttering made easy – Joshua Genius: Ik had het idee dat ik véééél te véél spullen in huis had, waardoor schoonmaken en alles op orde houden een erg tijdrovende zaak werd. Oké, oké de Netflix documentaire “The Minimalists” had er ook iets mee te maken. Maar ik besloot dus om dieper op dit onderwerp in te gaan, en kwam dan uit op dit boek. Ik heb enorm veel dingen weg gedaan. (Lees: minstens 6 grote zakken afgevoerd naar de kringloop!) Dit boek en de Netflix documentaire zijn trouwens ook de push die ik nodig had om niet zomaar te consumeren om te consumeren. Aanrader!

Fictie

‘Het bloemenmeisje’ – Anya Niewierra: ​Deze psychologische thriller neemt je mee naar 1988, waar de politie in de Franse Pyreneeën een verwilderde tiener vindt bij het lijk van haar moeder. Nina, bijgenaamd het bloemenmeisje. Dertig jaar later ontdekt Nina dat ze een tweelingzus heeft, waarna ze samen het bizarre verleden van hun moeder induiken. Maar wanneer haar zus verdwijnt, begint een angstaanjagende zoektocht die haar confronteert met mensen die het leven van haar moeder verwoestten. Een prachtig boek!

‘De alchemist’ – Paulo Coelho: Dit boek is heel speciaal en dubbelzinnig! Het volgt het verhaal van Santiago, een jonge herder die een grote droom heeft: de wereld rondreizen en zijn levensdoel vinden. Hij ontmoet de wijze alchemist en gaat op zoek naar een legendarische schat. Maar hier is het ding: het gaat helemaal niet over een schat, het is een reis naar zelfontdekking. Terwijl Santiago door de woestijn trekt en allerlei obstakels overwint, ontdek je als lezer ook krachtige lessen en filosofieën die in het verhaal worden verweven. ‘De alchemist’ is als een schatkist vol wijsheid en inspiratie die je aanmoedigt om je dromen na te jagen en de betekenis van het leven te vinden. Mooi geschreven boek!

De Zeven Zussen – Lucinda Riley: Als er één boekenreeks is die je absoluut niet mag missen, dan is het wel “De zeven zussen” van Lucinda Riley. Serieus, echt top boeken! Elk boek draait om een van de zeven geadopteerde zussen die na de dood van hun vader een mysterieuze brief ontvangen die hen naar hun ware afkomst leidt. Het is een meeslepend verhaal vol familiegeheimen, intriges en onverwachte wendingen. En weet je wat het beste is? Elk boek speelt zich af in een ander land, dus je krijgt ook nog eens een geweldige dosis reisplezier. Ik heb zoveel geleerd over verschillende culturen en geschiedenis terwijl ik meegesleept werd door de prachtige schrijfstijl van Lucinda Riley. Dus, als je op zoek bent naar een reeks boeken die je niet kunt neerleggen en die je hart zal veroveren, dan moet je absoluut beginnen aan “De zeven zussen”! Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen.

Frieda Klein serie van Nicci French: Ok, er is nog een boekenreeks die je moet lezen, vooral als je houdt van het genre detective, met onverwachte wendingen. Het draait allemaal om Frieda Klein, een briljante en intrigerende psychotherapeut in Londen. Elke keer wanneer ik in één van deze boeken dook, voelde het alsof ik me in een achtbaan van spanning en mysterie begaf. Frieda raakt betrokken bij complexe misdaden en lost ze op met haar scherpe geest en onconventionele aanpak. Maar hier is het ding: ze heeft zelf ook haar eigen demonen en geheimen die haar achtervolgen. Ik vond het zo fascinerend om haar karakter te ontdekken en mee te groeien terwijl ze haar eigen innerlijke strijd voerde. Elk boek in deze serie is als een puzzelstukje dat langzaam maar zeker wordt onthuld, waardoor je steeds dieper in het verhaal wordt getrokken.

De boekhandel van Teheran – Marjan Kamali: Dit is een heel mooi boek. Ik hou van boeken die zich afspelen in landen waar ik nog niet ben geweest. Je proeft en ruikt letterlijk de specerijen en gerechten die in dit boek beschreven worden. Het is ook nog eens een mooi boek over hoop, verlies, troost en de speling van het lot.

Het eiland van de verdwenen bomen – Elif Shafak: Ook dit is een mooi boek over verlies en het lot, maar dan in een heel andere setting! De manier waarop dit boek is geschreven is ook heel speciaal, met verschillende vertellers van het verhaal. Ondertussen krijg je ook wat mee over de geschiedenis van Cyprus, meer bepaald het moment dat er een breuk komt tussen de Grieken en Turken op dat eiland.

De bijenhouder van Aleppo – Christy Lefteri : Dit boek stond al heeeeel lang op mijn lijstje, en ben er eindelijk toe gekomen. Echt een prachtig boek over de tocht van een bijenhouder van Aleppo naar Engeland als vluchteling. Hoewel dit een fictieboek is, is het wel gebaseerd op verhalen uit een vluchtelingenkamp. Aanrader!!

Before the coffee gets cold – Toshikazu Kawaguchi: Oh dit is zo’n leuk boek! Het zijn kortverhalen met als thema: Wat zou je veranderen als je kon teruggaan in de tijd? Ik vond het vooral ook leuk om meegevoerd te worden in dat oud cafeetje in Japan, en doorheen de kortverhalen de personages van het café beter te leren kennen. Aanrader voor ‘s avonds in je zetel met een lekker theetje.

Tales from the cafe – Toshikazu Kawaguchi: Dit is het vervolg op ‘Before the coffee gets cold’ en is even goed, en maakt het verhaal compleet … tot je beseft dat er nog een deel 3 en 4 is! Stay tuned, want deze delen moet ik zelf nog lezen.

Pachinko – Min Jin Lee: En om in de Aziatische sfeer te blijven, heb ik dit prachtig boek nog over 4 generaties Koreanen die proberen te overleven in Japan, elk op hun eigen manier. De moeite waard, echt waar!

De verborgen apotheek – Sarah Penner: Dit boek neemt je mee op een onvergetelijke reis door de tijd en de geheimen van Parijs en Londen. Volg de avonturen van Caroline Parcewell, een apotheker die een oud boek ontdekt met een mysterieus recept dat haar leidt naar een verborgen apotheek. Bereid je voor op een meeslepend verhaal vol intrige, kruiden en geheime genootschappen.

De vlecht – Laetitia Colombani: Dit boek neemt je mee op een meeslepende reis door de levens van drie krachtige vrouwen uit verschillende delen van de wereld. Smita, Giulia en Sarah. Hun verhalen zijn met elkaar verweven door de kracht van doorzettingsvermogen en moed. Smita, een onaanraakbare in India, droomt ervan om haar dochter een betere toekomst te geven. Giulia, de dochter van een pruikmaker in Sicilië, staat voor de uitdagingen van een familiebedrijf. Sarah, een succesvolle advocate in Canada, wordt geconfronteerd met een persoonlijke crisis. Terwijl hun paden elkaar kruisen, ontdekken ze dat hun levens op verrassende wijze met elkaar verbonden zijn. Dit boek is een ode aan veerkracht, solidariteit en de zoektocht naar vrijheid.

The Covenant of Water – Abraham Verghese: Dit boek is echt een aanrader en maakt deel uit van de Oprah Winfrey Book Club-selectie. Het is zo’n boek waar je de tijd voor moet nemen en waar je van geniet en niet kan wachten tot je weer terug naar het verhaal kan gaan. Ik wil niet te veel spoilen, maar het verhaal speelt zich af in India en het gaat over een familie die lijdt aan “The condition”, waardoor er elke generatie wel mensen sterven door verdrinking. Het verhaal errond is echt prachtig!

De Middelste Dochter – Chika Unigwe: Terwijl ik dit boek las, bedacht ik mij dat ik vaker boeken moet lezen die zich afspelen in regio’s en culturen waar ik nog niets van af weet. Het is altijd zo mooi om opgeslorpt te worden in een verhaal waarbij de omgeving zo goed omschreven wordt, waarbij de taal een plaats krijgt, en waarbij je bijna voelt alsof je daar bent. Dit boek gaat over een gezin dat in Nigeria woont, en waarbij de middelste dochter gemanipuleerd wordt door een rare figuur en zo haar leven op een moeilijk spoor brengt.

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.