10 zelfzorgtips voor drukke ondernemende moeders

zelfzorg voor ondernemende moeders 10 tips om meer in balans te zijn

Als ondernemende moeder weet ik hoe uitdagend het kan zijn om tijd voor jezelf te vinden. Het lijkt wel alsof er altijd iets te doen is, en dat je nooit echt helemaal kunt ontspannen. Maar toch is het belangrijk om zelfzorg op te nemen in je dagelijkse routine. Want zo ben je beter in staat om voor jezelf, je gezin en je bedrijf te zorgen.

In deze blog deel ik graag 10 praktische zelfzorgtips die je kunnen helpen om meer balans en rust te vinden als ondernemende moeder. Van het maken van tijd voor jezelf en het ontwikkelen van een zelfzorgroutine, tot het geven van prioriteit aan een goede nachtrust, het regelmatig bewegen, het eten van gezonde voeding en het nemen van pauzes gedurende de dag.

Dus als jij ook een ondernemende moeder bent die wel wat zelfzorg kan gebruiken, lees dan vooral verder en probeer deze tips zelf uit. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen! 🤗

Tip 1: Maak tijd vrij voor jezelf

Als ondernemende moeder kan het lastig zijn om tijd vrij te maken voor jezelf, maar het is wél enorm belangrijk voor je welzijn. Je voelt me al aankomen als time management freak … Het kan helpen om te plannen wanneer je tijd voor jezelf neemt! Het is dan wel belangrijk dat je deze tijd even serieus neemt als een zakelijke afspraak. Probeer te genieten van de dingen die je graag doet, zoals sporten, lezen of gewoon even NIETS doen.

Je hoeft niet altijd groots te denken, een kleine pauze kan al een groot verschil maken. Als mama van drie, waarvan een bijna-peuter, weet ik dat het niet altijd mogelijk is om veel tijd te nemen. Ga even ergens aan een raam staan en neem 5 – 10 minuten de tijd om eens diep te ademen, of ga eens wandelen (al dan niet met een kind in de buggy).

Het belangrijkste is om tijd voor jezelf te reserveren en jezelf de rust en ontspanning te gunnen die je verdient.

Tip 2: Ontwikkel een zelfzorgroutine

Het ontwikkelen van een zelfzorgroutine kan helpen om die ‘tijd voor jezelf’ systematisch toe te passen. Wat dan weer helpt bij het behouden van balans en welzijn in het drukke leven van een mompreneur.

Een zelfzorgroutine kan bestaan uit activiteiten die je helpen om te ontspannen en op te laden, zoals schrijven, lezen of wandelen. Maar het kan ook bestaan uit dingen die je helpen om doelen te bereiken en prioriteiten te stellen, zoals plannen, reflecteren en doelen stellen.

Om een zelfzorgroutine te ontwikkelen, is het belangrijk om de activiteiten in te plannen in dagelijkse of wekelijkse routine. Het kan helpen om dezelfde tijd en plaats te kiezen voor bepaalde activiteiten, zodat het een gewoonte wordt en gemakkelijker te onderhouden is.

Tip 3: Geef prioriteit aan een goede nachtrust

Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor je fysieke en mentale gezondheid. Ik merk zelf dat als ik niet goed geslapen heb (al dan niet met dank aan mijn jongste), ik informatie niet goed kan opnemen, meer gevoelig ben voor geluid en gewoonweg enorm prikkelbaar ben.

Het is dus belangrijk om regelmatige slaapgewoonten te ontwikkelen en simpelweg genoeg slaap te krijgen om jezelf de energie te geven die je nodig hebt om productief te zijn. Probeer elke nacht minimaal 7-8 uur slaap te krijgen en zorg voor een slaapvriendelijke omgeving door te kiezen voor comfortabel beddengoed en een stille, donkere slaapkamer. De indicatie van 7-8 uur kan trouwens voor iedereen anders zijn. Ik neig zelf meer naar 9 uur slaap die ik nodig heb, maar dat is volgens mij niet bij iedereen zo.

Beperk trouwens ook cafeïne (en alcohol ofcourse) ‘s avonds, en vermijd het gebruik van je telefoon vlak voor het slapen gaan. Als je toch moeite hebt om in slaap te vallen, probeer dan iets rustgevends te doen voor je gaat slapen, lezen bijvoorbeeld.

Tip 4: Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen is niet alleen belangrijk voor onze fysieke gezondheid, maar kan ook bijdragen aan ons mentale welzijn. Voor mompreneurs kan het lastig zijn om tijd te vinden om te sporten, maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld proberen om een dagelijkse wandeling te maken, de trap te nemen in plaats van de lift, of een korte work-out te doen in de ochtend. Het belangrijkste is dat je een manier van bewegen kiest die bij jouw levensstijl past en die je vol kunt houden.

Zelf ben ik geen ‘sporter’, maar probeer ik wel vaak te gaan wandelen om mijn hoofd leeg te maken, en daar haal ik veel deugd uit.

Beweging kan dus ook een manier zijn om even te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Door te sporten maken we endorfine aan, een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel. Bovendien kan het helpen om ons hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen. Probeer daarom om beweging een vaste plek te geven in je dagelijkse routine, zodat het een gewoonte wordt.

Tip 5: Eet gezond en voedzaam

Naast beweging is het belangrijk om aandacht te besteden aan wat je eet als ondernemende moeder. Gezonde en voedzame voeding kan niet alleen bijdragen aan een betere fysieke gezondheid, maar kan ook een positief effect hebben op je mentale welzijn en energieniveau gedurende de dag.

Probeer in plaats van snel en gemakkelijk voedsel te eten, te kiezen voor maaltijden en snacks die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals groenten, fruit, volkoren granen en eiwitten. Wat natuuuuuurlijk niet wil zeggen dat je eens frietjes eet, of met een pak Lays chips de zetel in duikt. Het gaat over je voedingspatroon in het algemeen.

Wat mij helpt om evenwichtig te eten, is door te werken met een maaltijdplanner. Door vooruit te plannen en gezonde opties binnen handbereik te hebben, zal je minder snel geneigd zijn om te kiezen voor ongezonde en gemakkelijke opties wanneer je in tijdnood zit. Als je voor lekkernijen kiest als verwenmomentje, ben ik de laatste die gaat zeggen dat dat niet oké is. 😜

4 x waarom je een maaltijdplanner nodig hebt MET GRATIS download3

Download hier deze gratis maaltijdplanner!

Tip 6: Neem regelmatig pauzes gedurende de dag

Naast het plannen van tijd voor jezelf en het ontwikkelen van een zelfzorgroutine, is het ook belangrijk om regelmatig pauzes te nemen gedurende de dag. Vaak zijn we geneigd om door te werken zonder even te pauzeren, maar dit zorgt alleen maar voor oververmoeidheid en zelfs voor een gebrek aan productiviteit. Door regelmatig pauzes in te plannen, geef je jezelf de kans om even te ontspannen en op te laden. Dit kan helpen om je focus en energie gedurende de dag te behouden.

Praktische tips om pauzes in te plannen zijn bijvoorbeeld het instellen van een timer of het gebruik van een app die je herinnert om even te pauzeren. Gebruik deze pauzes om te stretchen, te ademen😜 , een wandeling te maken of gewoon even te ontspannen met een kopje thee of koffie.

Tip 7: Plan sociale activiteiten in

Het is voor iedereen belangrijk om verbonden te blijven met anderen. Zelfs als introvert, heb ik nood aan een babbel met die ene vriendin, of het sturen van Tiktoks of memes in één of meerdere WhatsApp groepen. 😅

Sociaal contact kan helpen om stress te verminderen en gevoelens van eenzaamheid te voorkomen. Plan daarom bewust tijd in om te praten met vrienden, familie of collega’s. Dit kan bijvoorbeeld door het plannen van een wekelijkse koffiedate, het organiseren van een gezamenlijke activiteit, het bijwonen van netwerkbijeenkomsten. Of gewoon elke lunchpauze eens wat berichtjes uitsturen. Whatever works for you!

Tip 8: Zoek hulp als dat nodig is

Soms hebben we allemaal hulp nodig, en dat is helemaal oké.

Als je je overweldigd voelt of merkt dat je niet in staat bent om goed voor jezelf te zorgen, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Dit kan variëren van het praten met een vriend of familielid tot het zoeken van professionele hulp, zoals een therapeut of psycholoog.

Zoek ook praktische hulp als je daar nood aan hebt. Regel poetshulp, breng je strijk naar een strijkdienst, kies één keer per week voor takeaway, boek dat kennismakingsgesprek met die Virtual Assistant (*hint hint), enzovoort!

Tip 9: Investeer in je hobby’s

Hobby’s kunnen een geweldige manier zijn om te ontspannen, stress te verminderen en je geest te verfrissen. Als je een drukke levensstijl hebt, kan het moeilijk zijn om tijd hiervoor vrij te maken, maar probeer toch regelmatig wat tijd in te plannen voor activiteiten die je leuk vindt, of het nu gaat om schilderen, tuinieren, kickboksen of iets anders.

Het kan ook eens leuk zijn om nieuwe hobby’s te gaan ontdekken door bijvoorbeeld mee te doen aan workshops. Het leren van nieuwe vaardigheden kan je helpen om je creativiteit en zelfvertrouwen te vergroten, en als extraatje kan je daardoor ook nog eens je geestelijke gezondheid te verbeteren.

Tip 10: Stel duidelijke grenzen

Het stellen van duidelijke grenzen is een belangrijke vorm van zelfzorg voor ondernemende moeders. Door grenzen te stellen, geef je jezelf de ruimte en vrijheid om tijd en energie te investeren in de dingen die er écht toe doen.

Wat kan helpen is om een lijst te maken van je prioriteiten en je tijd en energie te richten op de belangrijkste zaken. Daarnaast is het belangrijk om jezelf niet te overbelasten en nee te durven zeggen tegen de dingen die niet passen bij jouw prioriteiten en behoeften.

Het stellen van grenzen kan in het begin lastig zijn, vooral als je gewend bent om altijd beschikbaar te zijn voor anderen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het oké is om voor jezelf te kiezen en jezelf op de eerste plaats te zetten. Door duidelijke grenzen te stellen, kun je een gezonde balans creëren tussen werk en privéleven, en meer rust en ontspanning vinden in je dagelijkse routine.

Voilà, dat waren de 10 zelfzorgtips voor ondernemende moeders. Onthoud dat zelfzorg essentieel is voor je welzijn. Door voor jezelf te zorgen, kan je beter voor anderen zorgen en de uitdagingen van het ondernemerschap en het moederschap beter aan.

Neem de tijd om te ontdekken welke zelfzorgtips voor jou het beste werken en wees niet bang om hulp te zoeken als dat nodig is. Door voor jezelf te zorgen, kan je een gelukkiger, gezonder en productiever leven leiden, zowel als ondernemer als moeder!

Liefs,
Nora


Pssssst …. Ontvang jij het maandelijks inspiratiemailtje van Ondernemende Moeders al? Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurNee? Meld je hier aan!


Deze artikels vind je ongetwijfeld ook erg interessant!


Pin dit artikel voor later! 👇🏻

zelfzorg voor ondernemende moeders 10 tips om meer in balans te zijn

Deze producten helpen mij aan meer zelfzorg te doen! Vragen over deze producten? Stuur me een berichtje!

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.