In de spotlight: Winnie van Cardemom

Ik volgde Winnie al even op Instagram, maar pas bij het lezen van dit interview merkte ik dat we toch wel wat gemeen hebben ? Zelf heb ik ook een Taekwondo verleden ?

De term ‘Design Doula’ is voor mij iets compleet nieuws. Leuk dat je die twee dingen combineert Winnie!

En nu laat ik haar zelf aan het woord!


Wie ben je?

Ik ben Winnie Trekker, 36 jaar, illustrator en grafisch/webontwerper.

Vertel eens over jouw bedrijf?

Met Cardemom maak ik visuele tools en illustraties voor mensen die zwanger zijn en voor geboortewerkers (doula’s, vroedvrouwen, verloskundigen). Ik creëer een beeldtaal rond geboorte om meer mogelijkheden te laten zien. Dingen waarover ik niets wist toen ik zelf zwanger was en die ik zelf graag had geweten. A message to my former self, zeg maar ?

Ik begeleid ook graag “geboortes” van nieuwe projecten: samen op zoek gaan naar een logo en visuele identiteit, en ervoor zorgen dat je daarmee zelf aan de slag kan. Geboorte en vormgeving zijn de rode draad, vandaar ook de titel “design doula”. 

Hoe ziet je gezin eruit?

Ik zou willen zeggen het standaard Kessel-Lo-pakket van man/twee kinderen/bakfiets, maar we hebben geen bakfiets. We hebben wel een fietskar. 

Mijn zoontje is nu 3 en mijn dochter 6. Mijn man leerde ik in 2003 kennen op een taekwondo-training. De gevechtssport heb ik maar een paar jaar volgehouden, de liefdessport gelukkig veel langer.  

Wat deed je voor je ondernemer was?

Ik heb 10 jaar gewerkt als grafisch en webdesigner, en allround support person in een indie Mac softwarebedrijf (Orbicule). Aanvankelijk waren we met 2 (de bedenker en ik) en 2 studenten/developers. Samen naar San Francisco, Steve Jobs live zijn keynote zien geven, Pixar bezoeken, op stage bij een icon designer in Cannes,… Heel veel geleerd, heerlijke tijd. 

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen bedrijf te starten?

Ik miste het illustreren (ik ben afgestudeerd aan Sint-Lukas als illustrator) en ik was in bijberoep al begonnen met geboortekaartjes maken, na de geboorte van mijn dochter. De passie en drive was na 10 jaar werken ook een beetje zoek, en die vond ik terug in het Cardemom-verhaal. In de reis naar mama-worden vond ik zoveel inspiratie en waardevols, en ook dingen die beter kunnen, en dat is tot op vandaag mijn motivatie om hiermee door te gaan. De dingen aanpakken waar je zelf tegenaan loopt, en zo ook anderen helpen: beste omschrijving van ondernemen die ik ken.  

Welke ideeën had je over het leven als ondernemer, die nu niet waar blijken te zijn?

Dat het iets voor rijke mannen in “dikke bakken” was, maar bij Orbicule had ik al snel gezien dat dat niet altijd het geval hoeft te zijn ? Ik vind het nu ik mijn eigen bedrijf heb heel boeiend om door een feministische/“feminine” bril heel open en ook kritisch naar dat ondernemersverhaal te kijken: hoe kan ik dit anders doen? Moet het echt altijd harder en meer? Wat is een meer vrouwelijke manier van ondernemen en wat is de kracht daarvan? 

Hoe combineer jij mama zijn met je bedrijf?

Ik vind de vrijheid om mijn eigen uren te kiezen een geweldig voordeel. De balans heb ik zelf onder controle: hoeveel en wanneer ik er wil zijn voor mijn gezin. En tegelijk kan ik mij helemaal ontplooien in wat ik doe, mij opladen met mijn werk. En zelf de verantwoordelijkheid dragen voor wat ik wil veranderen in de wereld, voor mijzelf en voor mijn kinderen, en daar de rechtstreekse impact van zien; dat is machtig. 

Hoe ziet een typische werkdag eruit voor jou?

Kinderen naar school brengen – werken – kinderen weer ophalen. ? Maar serieus: ik zit heel veel achter mijn laptop (ontwerpen) of mijn iPad en pencil (illustreren). Wanneer ik collega’s mis, zoek ik graag andere (vrouwelijke) freelancers en ondernemers op, of ga ik samen dingen maken in het atelier van de Maekerij. Ik plan mijn agenda in volgens mijn cyclus; het is zo fijn om op het ritme van je lichaam te kunnen werken (work hack 1) en ik gebruik de web app “Asana” om die planning te maken, mijn hoofd leeg te maken en het overzicht te bewaren (work hack 2). 

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over 5 jaar?

Ik hoop dat Cardemom een substantiële bijdrage kan leveren aan de positieve (r)evolutie binnen de geboortewereld. Die wereld mooier maken, letterlijk, en ook figuurlijk. Ik zou ook heel graag een soort “geboortehuis” oprichten voor startende (vrouwelijke) ondernemers, waar we elkaar kunnen ondersteunen en experimenteren met andere manieren van werken.

Welke tips zou je geven aan een (startende) mompreneur? 

Wat ik aan mezelf twee jaar geleden (en misschien nu nog) zou willen zeggen: Doe het gewoon. Durf falen. Het is goed genoeg zo en het wordt nog beter. Je hoeft het nu nog niet allemaal te weten. Durf hulp te vragen. Volg je lichaam en je intuïtie. Have fun. Find pleasure.

Waar kunnen we je vinden/volgen?

Je kan me vinden op mijn website,

op Facebook,

en / of Instagram.


Dank je wel voor het interview Winnie!

En for the record … zo’n geboortehuis voor (startende) vrouwelijke ondernemers hier in Leuven … dat klinkt fantastisch! ?

Liefs,
Nora


Foto’s: Andrea van @momentuumphotography

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.