Day in the life: Mientje van Studio Hermine

De vierentwintig uren van Mientje a.k.a. ‘Hermine’

Midden in de tropenjaren van mijn twee kleine deugnieten besloot ik mijn grote droom na te jagen en een grafisch ontwerpbureau op te richten. Bij Studio Hermine kan je sindsdien terecht voor op maat gemaakt gelegenheidsdrukwerk (geboortes & huwelijken), sterke en herkenbare logo’s of een doordachte huisstijl. Studio Hermine staat steeds voor een heldere, toch speelse en sterk communicatieve stijl.

Na mijn studie product development ben ik zo’n 10 jaar aan de slag geweest binnen de productontwikkeling en grafische sector. Als jonge mama besloot ik tijdens mijn zoektocht naar een gezondere work-life balance de stap te zetten naar zelfstandige. Weg zekerheid, hallo onbekende! Naast Mientje, ’vrouw van’ en ‘mama van’ was ik nu ook plots ‘Hermine van Studio Hermine’. Een rol die me enorm bevalt, maar die zeker en vast de nodige organisatie met zich meebrengt.

Sinds de geboorte van mijn oudste is er amper een dag voorbij gegaan dat hij ’s morgens wakker wordt op de plek waar we hem ’s avonds slaapwel kussen. Elk excuus is blijkbaar goed om niet te hoeven slapen. De kans dat hij in het midden van de nacht ninja-gewijs ook nog eens ons bed weet te overmeesteren is bovendien enorm groot. Wanneer ik vanaf zo’n uur of 5 nog maar een half oog open doe hoor ik steevast “goeiemorgen
slaapkop!” En zo wordt het startschot van mijn dag doorgaans gegeven…

Nog voor iedereen aan de ontbijttafel zit heb ik meestal mijn e-mails al eens even overlopen. Zo heb ik een concreet overzicht over wie ik die ochtend allemaal moet terug mailen of bellen en welke prioriteiten ik die dag al dan niet aan mijn planning moet toevoegen. Dit stelt me meestal gerust om aan mijn dag te kunnen beginnen, maar soms gebeurt het ook al eens dat mijn stress level nog voor mijn eerste koffietje sky high is … en laat net dat onze ochtend spits nu niet echt ten goede te komen.

Mijn man en ik maken er een punt van om ‘s ochtends samen met de kinderen te ontbijten. Nog even een gezellig momentje samen, dat we zo rustig mogelijk proberen te laten verlopen. Door alles zo gestructureerd mogelijk aan te pakken (kleren en boekentassen leggen we bijvoorbeeld ‘s avonds al klaar én we hebben elke onze taakverdeling) slagen we daar bijzonder goed in.

Eens de melk-snorretjes en chocomondjes zijn weg gewerkt, begint er standaard nog een kleine discussie over de outfit keuze van de jongste, maar dan off we go!

Wij hebben het geluk dat zowel de school als de opvang op wandelafstand liggen. Wat frisse lucht en nog een gezellig babbeltje onderweg doet ons alle drie deugd. Eens de kinderen op hun bestemming zijn aangekomen schakel ik over van mama naar ‘Hermine’.

Ter info: Hermine is niet mijn eigen naam, maar wel de naam die ik als kind soms te horen kreeg als ik niet meteen wou luisteren. Deze naam leek me het ideale vertrekpunt voor mijn sprong in het onbekende. Ik geef wel toe dat ik de impact van deze keuze wat heb onderschat. Ik ben de afgelopen jaren dan ook menig keer verschoten wanneer iemand me ‘Hermine’ noemde.

Mijn werkdagen zien er verder heel verschillend uit, maar meestal start ik met het beantwoorden van mijn mails, doe ik enkele telefoontjes of werk ik mijn administratie bij. Het werken aan mijn lopende opdrachten doe ik het liefst in de namiddag, omdat ik dan het meest productief en creatief ben. Ik werk dan bijvoorbeeld aan een geboortekaartje, save the date, logo of banner.

Andere taken probeer ik zoveel mogelijk te groepen, zodat ik ze in één keer kan afwerken: marketingstrategie bijsturen, nieuwe campagnes of advertenties uitwerken, website updaten. Eén dag per maand werk ik ongestoord door aan de contentplanning van mijn social media, zo hoef ik er de rest van de maand niet meer aan te denken.

Sommige dagen hou ik mij uitsluitend bezig met het uitwerken van nieuwe productconcepten (collectiekaarten, doopsuiker ideeën, …) of plan ik een productfotoshoot in.

Op andere dagen staan er afspraken met toekomstige ouders of verloofde koppels (hoewel het vaak alleen het bruidje in spé is) op de planning of zit ik samen met ondernemers die dringend toe zijn aan een grondige make-over van hun logo of facelift van hun huisstijl.

Ik vind het ontzettend boeiend om al deze mooie verhalen te horen en een klein deeltje te mogen uitmaken van al deze leuke momenten en mijlpalen in iemands leven. Deze positieve verhalen werken enorm aanstekelijk en geven mij een boost aan energie en inspiratie.

Ik bezoek mijn klanten regelmatig bij hen thuis of op kantoor, maar even goed spreken we af in een hippe koffiebar. Sinds de pandemie verlopen de meeste afspraken nu wel online, maar ook dat loopt eigenlijk heel vlot. Het grootste deel van de tijd werk ik van thuis uit. Dat klinkt nu misschien wat saai, maar ik geniet van de rust in huis wanneer iedereen de deur uit is en dan focus ik me volledig op mijn job. Zeker wanneer ik aan het ontwerpen ben durf ik de tijd wel eens uit het oog verliezen. Al snel ben ik dan een uur verder en is het plots middag of moet ik alweer opnieuw aan de schoolpoort staan. Want eerlijk, hoe vroeg is die school gedaan?

Van zodra de kinderen in bed liggen, kan ik mijn werkdag weer verder zetten en de laatste taken afwerken.

Natuurlijk zitten mijn kindjes niet elke dag op school of in de opvang. Op de dagen dat ze beide thuis zijn is het ook bij ons de chaos wel eens compleet. Als ik geluk heb doet de kleinste ’s middags nog een dutje en speelt de oudste met de Lego of in het slechtste geval jaagt hij er heel onze voorraad glitterstiften door. Pick your battles Mama … want zo kan ik toch het nodige werk verzetten. En zoals dat bij kleintjes gaat zijn ze ook wel al eens ziek.

Het combineren van een werkdag en een actieve, laat staan zieke, 5-jarige en een hevige, of hangerige, 2-jarige is ook voor mij niet te omschrijven als een ‘ideale dag’.

Toch kan ik stellen dat ik de balans work-life eindelijk heb gevonden: Ik kan de mama zijn die elke dag aan de schoolpoort staat terwijl ik toch voluit voor mijn carrière kan gaan. Het blijft sowieso dagelijks een race tegen de tijd en die tropenjaren … ja, daar zitten we absoluut midden in!

Maar toch, I wouldn’t miss it for a thing.

Mientje Buytaert


Oh wat was het fijn om deze gastblog te lezen Mientje! Ik ben super blij dat ik dit mag delen met andere ondernemende mama’s. Ben er zeker van dat veel van wat verteld wordt herkenbaar is voor anderen!

Heb jij ook genoten van deze blog? Laat het Mientje dan weten via Instagram, en ga haar ook volgen ? Informatie over haar diensten vind je terug op haar website!

Je kan Mientje vinden op haar website,

en / of Instagram.

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.