De ultieme gids voor gratis stockfoto’s

Gratis stockfoto downloaden

20 sites voor gratis stockfoto’s downloaden

We zijn allemaal wel eens op zoek gegaan naar gratis stockfoto’s. Want elke ondernemer zal vroeg of laat wel een stockfoto of twee nodig hebben.

Natuurlijk is het altijd fijn om eigen foto’s te gebruiken van jezelf of van je onderneming. Wanneer je over high quality foto’s beschikt, geniet dit natuuuuuurlijk de voorkeur!

Maar als je budget het niet toelaat om kwaliteitsfoto’s te laten maken, of als je bijvoorbeeld de good practice hebt om een paar blogs per week/maand te publiceren op je site … dan zijn stockfoto’s een geschenk uit de hemel!

Ik gebruik gratis stockfoto’s ook voornamelijk voor mijn blogs. Welk platform ik heb gebruikt voor het vinden van de foto? Wel dat staat altijd onderaan in mijn blog.

1) Unsplash

Dit is persoonlijk mijn favoriet tot nu toe. Unsplash heeft een grote database aan gratis stockfoto’s.

De zoekfunctie werkt het best wanneer je Engelse keywords gebruikt. De zoekresultaten zijn dan veel meer uitgebreid.

Bij het downloaden van de gratis foto motiveren ze je om de naam van de fotograaf met link naar Unsplash te vermelden op je site.

Zoek je stockfoto op Unsplash

2) Pixabay

Pixabay is ook een leuk platform om op zoek te gaan naar foto’s. Hier kan je zowel in het Nederlands als in het Engels zoeken.

De foto’s zijn vrij voor commercieel gebruik, en er is geen attributie nodig. Dat is natuurlijk zo met de meeste stockfoto’s. Maar hier stellen ze je nog extra gerust door dit er telkens bij te vermelden.

Bij Pixabay kan je de fotograaf bedanken door een koffietje te betalen, of door hen/haar te volgen. Maar dit is dus geen vereiste voor het downloaden van de gratis stockfoto!

Zoek je stockfoto op Pixabay

3) Picjumbo

Dit platform vind ik persoonlijk niet zo fijn omwille van de overdaad aan reclame en banners. Maar ik heb hier toch wel vaak mooie stockfoto’s gevonden.

Ook hier zie je de “buy me a coffee”- knop geregeld staan. Maar de foto’s downloaden kan dus heel gemakkelijk en volledig gratis.

Zoek je stockfoto op Picjumbo

4) Stocksnap.io

Stocksnap is een leuk platform om je foto’s te zoeken. Het is gemakkelijk en overzichtelijk. Kwaliteitsfoto’s downloaden zonder gedoe en zonder hinderende reclame.

Zoek je stockfoto op Stocksnap.io

5) Pxhere

Ook hier heb je veel keuze in kwaliteitsfoto’s die je gratis kan downladen. Het platform is mooi en uitnodigend. En je kan hier gerust in het Nederlands zoeken! Dat is wel goed meegenomen.

Je moet hier wel een account hebben. Je kan dus pas stockfoto’s downloaden als je ingelogd bent. Maar no worries, zo’n account is gratis 😉

Zoek je stockfoto op Pxhere

Lees ook: 7 X Waarom Dropbox installeren een must is voor je bedrijf!

6) Gratisography

De mensen van Gratisography beschrijven zichzelf als “Quirky, Creative, Always Free Photos”, en dat is de perfecte omschrijving voor dit gratis stockfoto platform.

Super leuke, gekke foto’s, die natuurlijk niet voor elke mompreneur hier gepast zal zijn. Maar voor sommige blogs of concepts is dit wel een leuke site voor gekke, unieke foto’s. Stockfoto’s die gewoon een beetje anders zijn!

Ik heb zelf wel eens gebruik gemaakt van deze stockfoto’s voor mijn blogs op PinGetest.be

Gratis stockfoto downloaden gratisography-sleeping-coffee-beans
Stockfoto: Gratisography

Zoek je stockfoto op Gratisography

7) Pexels

Pexels is een platform dat al minstens een jaar in mijn ‘stockfoto’s’ map staat, maar ik denk dat ik nog maar één keer een foto effectief heb gebruikt.

Dat zegt natuurlijk niets over het platform zelf, maar meer over mijn voorkeuren.

Voor je klikt op downloaden, kies je best wel eerst het juiste formaat. De “original” afmeting vind ik persoonlijk vaak te klein voor op een website.

Zoek je stockfoto op Pexels

8) Burst

Net zoals op de andere platformen vind je hier stockfoto’s in hoge resolutie, van goede kwaliteit.

Op deze site krijg je ook nog eens handige tips over hoe je aan de slag kan gaan met Facebook. Hoe je de stockfoto’s kunt gebruiken voor dit platform. En je krijgt zelfs tips over hoe je kan werken met Facebook ads.

Zoek je stockfoto op Burst

9) Reshot

Bij Reshot pakken ze uit met foto’s die niet te “stockfoto-actig” zijn. En dat merk je ook wel in de gallerij. De database is niet zo mega groot als Unsplash bijvoorbeeld, maar je vindt over elk onderwerp wel een aantal heel goede foto’s.

Zoek je stockfoto op Reshot

10) Foodiesfeed

Als je een foodblog hebt, of onderneemt rond voeding, dan heb je vaak wel goede foodpics nodig.

Foodiesfeed is sowieso dé nummer één stockfoto site voor jou, als je gratis stockfoto’s wilt gebruiken.

Je vindt hier veel levendige food foto’s in hoge resolutie. Ik ben zelf heel enthousiast over deze site. Ik heb deze trouwens zelf ook maar pas ontdekt.

Gratis stockfoto website foodiesfeed.com_pouring-honey-on-pancakes-with-walnuts
Stockfoto: Foodiesfeed

Zoek je stockfoto op Foodiesfeed

11) Freestocks

Bij Freestocks vind je ook wel goede, gratis stockfoto’s. Maar het downloaden daarvan is iets minder praktisch. Minder gebruiksvriendelijk.

Op de andere platformen is er een knop “download” en dan sla je de foto meteen op in een map op je computer of in een cloud. Maar hier bij Freestocks wordt de foto geladen in een webpagina en moet je zelf met je rechtermuisknop klikken op “Afbeelding opslaan als …”

Het is allemaal natuurlijk niet zo’n groot probleem. Sla deze site dus gerust op in je lijst met gratis stockfoto sites. Daar staat die bij mij ook in 😉

Zoek je stockfoto op Freestocks

12) Picography

Deze minimalistische site is goed uitgebouwd. Je ziet in één oogopslag wat je ervan kunt verwachten. Er is geen overdaad aan foto’s. Ze zijn namelijk ook minimalistisch geweest in het aantal foto’s 🙂 .

Dus je kan hier niet eindeloos scrollen en kiezen uit honderden stockfoto’s. Hier moet je het gewoon doen met het beperkt aanbod dat ze hebben.

Zoek je stockfoto op Picography

13) Foca

Foca is niet enkel voor stockfoto’s. Je kan hier ook gratis video’s downloaden. Dat is super handig wanneer je video wilt bieden op je site, maar hier niet meteen budget voor hebt.

Nog een leuke plus op deze site, is dat je er kan kiezen uit een heleboel gratis templates voor social media posts!

Zoek je stockfoto op Foca

14) Kaboompics

Wanneer je op deze site komt zie je in koeienletters staan: “LET’S FIND THE PERFECT PHOTO FOR YOU”. En dat geeft al veel vertrouwen dat je hier dé perfecte gratis stockfoto gaat vinden voor je project.

Ik ben vooral enthousiast omwille van de functionaliteiten die ze bieden. Zo kan je bijvoorbeeld foto’s zoeken binnen een bepaald kleurthema. En bij het downloaden zie je ook welk kleurenpalet een foto heeft. Deze kan je ook afzonderlijk downloaden en gebruiken.

Je kan ook specifiek op zoek gaan naar verticale foto’s. En wat ik super-duper vind, is dat je bij het downloaden van de gratis stockfoto kan kiezen voor een afmeting van jouw keuze.

Zoek je stockfoto op Foca

15) Skitterphoto

Dit platform is fijn als aanvulling op andere gratis stockfoto websites, maar de database is op dit moment nog erg beperkt. Je kan hier ook niet in het Nederlands zoeken.

Zoek je stockfoto op Skitterphoto

16) Life of Pix

Het eerste wat je opvalt op deze stockfoto website is het design. Erg minimalistisch en open. Leuk om hier een foto te zoeken! Al doe je dat best wel in het Engels. Je kan hier ook zoeken op kleur, en op de oriëntatie van de foto.

Leuke plus? Je kan hier ook gratis stockvideo’s downloaden 😉

Zoek je stockfoto op Life of Pix

17) Little Visuals

Deze one-page website bevat een heleboel adembenemende foto’s! En ze zijn alles behalve stockfoto-achtig.

Het verhaal achter deze stockfoto site draagt ook wel bij aan het algemeen gevoel dat je krijgt bij deze foto’s.

De site en foto’s zijn van Nic Jackson. Terwijl hij bezig was met de groei van het platform, stierf hij plots in november 2013. Zijn familie zorgt ervoor dat de website en gratis foto’s toegankelijk blijven.

Omdat het aantal foto’s beperkt is, is er dus ook geen zoekfunctie. De foto’s downloaden doe je gemakkelijk door op je rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor “Afbeelding opslaan als …”.

Zoek je stockfoto op Little Visuals

18) Jay Mantri

Deze website voor gratis foto’s draait allemaal rond de fotograaf Jay Mantri.

Het is geen standaard stockfoto platform waar je zoekt op onderwerp. Want hier is zelfs geen zoekfunctie aanwezig. Maar je vindt er wel prachtige foto’s uit de natuur en rond urban life.

Kosteloos Stockfoto downloaden Jay Mantri babyelephant
Stockfoto: Jay Mantri

Zoek je stockfoto bij Jay Mantri

19) Iso Republic

Iso Republic is dan weer een standaard stockfoto website. Hier kan je high quality, hoge resolutie foto’s gratis downloaden. Maar je kan hier ook op zoek gaan naar stockvideo’s.

De zoekfunctie werkt enkel met Engelse keywords.

Zoek je stockfoto bij Iso Republic

20) Jeshoots

Hier bij Jeshoots vind je niet alleen kosteloze stockfoto’s rond elk thema. Je kan hier ook specifiek op zoek gaan naar mockups. Dit zijn foto’s waar een smartphone of laptop op staat, en waar jij dan jouw site op kan photoshoppen.

Nu zijn er op de site nog enkel smartphone mockups te downloaden.

Zoek je stockfoto bij Jeshoots

Ken jij nog websites om gratis stockfoto’s te downloaden? Laat het me dan zeker weten in de reacties, dan pas ik dit lijstje aan 😉

Liefs,
Nora


Een uitgebreidere selectie van high quality foto’s vind je natuurlijk ook bij deze giganten! Je betaalt hier voor de kwaliteit, en meer specifieke foto’s 😉


De ultieme gids voor gratis stockfoto's - lijst van de beste websites

Uitgelichte afbeelding: Brooke Lark via Unsplash

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.