In de spotlight: Ellen Beynaerts – IKANDA

Ellen is een creatieve duizendpoot en mompreneur. Ik heb haar onlangs nog maar leren kennen via Instagram. Maar wat een madam? Ondanks haar beroerte is ze blijven doorgaan, en niet bij de pakken blijven zitten.

Je kan bij haar terecht voor verschillende dingen: Creatieve kinderkampen, handmade juwelen, en nog veel meer!

Maar goed! Ik laat Ellen je de rest vertellen in dit interview! Enjoy!


Wie ben je?

Hoi iedereen, graag stel ik mezelf eerst even voor. Ik ben Beynaerts Ellen, geboren en getogen in Rillaar – Aarschot. Mama van Mille, vriendin van Jelte en (bijna) 32 jaar.

In de middelbare school volgde ik kunstonderwijs, daarna de lerarenopleiding met vakken Plastische Opvoeding en geschiedenis. Meteen daarna kon ik aan de slag in het onderwijs. Maar toch knaagde er iets, ik miste iets. Mijn creatief ei was ik niet volledig kwijt door de vele regels en eindtermen,… Ik kon men ding niet volledig doen tijdens de lesuren. Na lang broeden kreeg het idee meer vorm en werd IKANDA geboren.

Vertel eens over jouw bedrijf?

IKANDA is dialect voor ‘ik kan dat’. Dagelijks zie ik jongeren en kinderen die twijfelen aan hun creativiteit en hun kunnen in het algemeen. Ik geloof er  in dat iedereen creatief kan zijn, op zijn of haar manier. Dat creatieve stimuleren, fantasie opwekken en laten groeien, dat is mijn ding.

Tijdens workshops, verjaardagsfeestjes en kampjes komen verschillende technieken, materialen,… aan bod. Maar de realisaties worden door de kinderen zelf bepaald. Meegaan in hun idee is echt super!

Na 6 jaar kan ik fier zeggen dat ik omringd ben door een prachtig team, dat mee de waarden van IKANDA uitdraagt.

Doordat ik een creatieve duizendpoot ben, maak ik ook zelf oorbellen uit klei. Recent hebben die oorbellen een nieuwe waarde gekregen. Ik heb drie maanden geleden een beroerte gehad, waardoor ik tijdelijk rechts verlamd was. Fysiek gaat alles oké, maar in het hoofdje is het nog een warboel. Een emotionele rollercoaster die ervoor zorgt dat ik vaak zeg ‘dat ik men ballen kwijt ben’. Op aanraden van de kine (dat is goed voor de fijne motoriek van mijn rechtste hand) maak ik terug oorbellen.

Op ons verlanglijstje staat een webshop – creatief platform waar de creativo’s van IKANDA hun hand gemaakte spullen kunnen showen en verkopen.  

Hoe ziet je gezin eruit?

Ons gezin bestaat uit mama (ik), papa ( Jelte, steun en rots in de branding) en Mille, net twee jaar. Graag wil ik ook nog mijn (schoon) familie en de creativo’s van IKANDA bij mijn gezin rekenen, want zonder hen zou ik nu niet staan waar ik nu sta!

Last but not least : Mimi, ons hondje ?

Wat deed je voor je ondernemer was?

Ik combineer het lesgeven in het secundair nog steeds met IKANDA.

Momenteel ben ik thuis door de beroerte, maar ik hoop wel terug aan de slag te kunnen gaan op school.

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen bedrijf te starten?

Omdat ik mezelf niet helemaal kon uiten, kon delen hoe leuk en leerrijk creatief zijn is. Ik wil iedereen meenemen in men verhaal, technieken aanleren, tips & tricks delen.

Ik wil mijn eigen baas zijn, mijn ideetjes vorm geven en uitwerken. Klinkt het niet, dan botst het. Maar dan heb ik het wel geprobeerd!

Welke ideeën had je over het leven als ondernemer, die nu niet waar blijken te zijn?

Er komt keiveel bij kijken. Administratie, regels en wetten. Dat is nu eenmaal zo. Maar als creatieve ondernemer kan dat soms belemmerend zijn. Pluspunt: dan leer je wel creatief denken op een andere manier.

Hoe combineer jij mama zijn met je bedrijf?

Het schuldgevoel is soms heel groot. Tijdens de vakanties ben ik normaal thuis, maar ik ga dan kampjes geven. Dan kan ik niet bij Mille zijn.

Ik geniet zo hard van de momenten dat we wel samen zijn, tijdens de weekends en na school. De coronaperiode is heel intens geweest en ik heb beseft dat ik mijn werk zo graag doe dat ik dit wil blijven combineren.

Happy mommy = happy kiddo, toch?

We moeten nu ook eenmaal werken, centjes zijn nodig, maar momenten voor jezelf ook.

Het is wikken en wegen, elke dag opnieuw.

Hoe ziet een typische werkdag eruit voor jou?

Goh, dat is altijd anders, dat maakt het nu net zo leuk! Als voorbeeldje zal ik een dagje kamp nemen :

De ochtendshift bestaat uit mezelf en Mille klaarmaken, hij gaat dan naar oma, moeke, metie,…

Om 07.45u start de dag op kamp, afhankelijk van waar het kampje doorgaat, vertrek ik ongeveer rond 07.30u.

Van 8u tot 16u is het feest, kamp met een groep kids tussen 6 en 12 jaar. Creatieve activiteiten, maar ook pauzes, middageten, opruimen, …

Daarna Mille ophalen, dan hebben we even quality time. Zoals jullie het daarna allemaal kennen: eten maken, opruimen, wassen, bedje in.

Na 20u begint de avondshift: foto’s online zetten van de kampdag, mails of berichtjes beantwoorden, socials in orde brengen, offerte maken, voorbereiding volgende kampdag, …

Rond 23u kruip ik zelf men bedje in.

Drukke dagen, maar heel leuk!

Jammer genoeg heb ik vorige vakantie maar twee weken kamp kunnen doen. De andere weken zijn perfect opgevangen door de creativo’s en Jelte!

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over 5 jaar?

Ik hoop dat IKANDA zijn vleugels nog wat verder kan spreiden. We blijven de boodschap van creativiteit verspreiden!

We hebben al enkele projecten voor de toekomst in de pijplijn zitten, dus ik ben overtuigd dat we onze boodschap kunnen blijven uitdragen.

Het is nu nog even kijken wat mijn gezondheid gaat doen, ik ben nog volop aan het revalideren. IKANDA is flexibel en past zich aan, we kijken positief naar de toekomst en zien wel wat er op ons afkomt!

Welke tips zou je geven aan een (startende) mompreneur?

Wat ik geleerd heb, is een totaal andere mindset. Ik heb veel mensen leren kennen, veel gezien en gehoord. Lezen en kijken naar anderen doet heel veel. Af en toe eens hard met je neus tegen de muur lopen, helpt ook als je niet wil luisteren ?.

Problemen aanpakken en niet blijven zeuren is key. Relativeren en loslaten kan je echt leren (ik ben eerlijk gezegd niet de beste student voor dit).

Samenwerken is de boodschap, daarmee bereik je veel meer dan elkaar te beconcurreren en jaloers te zijn. Leren, bijleren en feedback omzetten om zo te groeien, als persoon en als bedrijf!

Zoek jezelf iemand waar je goed mee kan praten, ideetjes pitchen, iemand waar je alles tegen kan zeggen over je bedrijf. Heel belangrijk, vind ik persoonlijk.

Ik kan hier blijven doorpraten, maar nog 1 laatste tip:

Blijf vooral jezelf! Blijf mama, blijf vrouw/vriendin. Doe je eigen ding!

Waar kunnen we je vinden/volgen?

Je kan ons vinden op onze website,

op Facebook,

en / of Instagram.


Dank je wel voor het interview Ellen! Ik kan me helemaal vinden in je tips voor mompreneurs! Super waardevol!

Ken jij Ellen van IKANDA nog niet? Ga haar dan zeker volgen op haar socialmediakanalen door te klikken op de knoppen hierboven! Het is de moeite, I promise!

Liefs,
Nora

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.