Effect van Corona op bedrijf van deze mompreneur

Effect van Corona op bedrijf column

Welke invloed had Corona op deze mompreneur?

Toen Els me vertelde dat ze graag als gastblogger aan de slag wilde voor Ondernemende Moeders hebben we samen bekeken welke onderwerpen ze zou bespreken. We mochten een kijkje nemen in haar eerste kwartaal van 2020. Wie had gedacht dat het einde van dat kwartaal gekenmerkt zou worden door Corona!

Het effect van Corona op haar bedrijf? Els doet haar verhaal …

Zo begon het jaar 2020 als mompreneur

Januari

2020 wordt het jaar dat ik een beslissing neem: hoofdberoep of bijberoep?  Voor mij is het al een uitgemaakte zaak: ik ga niet meer aan de slag voor een werkgever. Ik heb kunnen proeven van een wereld die me aanstaat: het wereldje van het ondernemerschap. 

Maar daarvoor moet ik nog wel uit mijn comfortzone komen. Bij het opstellen van mijn jaarplan, komt er een woord in me op, namelijk ACTIE!

Dit noteer ik alvast in mijn agenda en overal waar ik kan.

En actie….netwerkmomenten inplannen, stappen zetten, minder denken en meer doen, ….gewoon doen!

Ik moet zeggen….dat werkt!

Via de nieuwjaarsdrink leer ik weer nieuwe mensen kennen…en er komt nog een vervolg in maart….

Januari is ook de maand dat ik tijd maak voor persoonlijke groei. Ik heb het aan den lijve ondervonden dat zakelijke groei gepaard gaat met persoonlijke groei. Dus ik maak hiervoor graag tijd. Ik dompel me een weekje onder in de Ardennen samen met een 5-tal prachtige mensen.  We mediteren, doen ademhalingsoefeningen, eten gezond, wandelen, en hebben diepgaande gesprekken. Zàlig! Zo stilstaan, bij jezelf en het leven.  Ik keer met veel nieuwe inzichten terug naar huis.

Februari

Ik neem het rustgevoel van het weekje Ardennen mee naar februari en duik terug in mijn werk. 

Via een huidige klant….of zeg ik beter collega (dat voelt beter), kan ik op een facebook bericht reageren. Ik word positief onthaald en we besluiten vanaf maart samen te werken. Zo ook voor die persoon die ik tijdens de nieuwjaarsdrink heb ontmoet. Dus vanaf maart alvast 2 nieuwe klanten!

Eind februari: skiverlof met de kids.  Ik neem vanalles mee: laptop, boeken, …. Want ik wil niet stilvallen en ik wil ‘s avonds nog werken. Maar daar komt dus niets van in huis: doodop ben ik na een dagje skiën. Zo’n vermoeidheid dat je niet helder meer kan denken. Een gezelschapsspelletje met de kids lukt me juist nog. Zalig!

Maart

Vol energie van het skiverlof, begin ik aan de maand maart. En met 2 nieuwe collega’s! Blijkt het een week te zijn, waar alles wat kon misgaan IS misgegaan. Je kan het hier lezen.

Ik krijg ook goed nieuws. Iemand is geïnteresseerd om met me samen te werken: joepie! En het is snel geklonken! Dus 3 nieuwe collega’s in maart!

Mijn agenda is vol. Ik kan geen nieuwe klanten meer aannemen. Ik krijg er stress van! Hoe ga ik dat aanpakken? Ik krijg last van het imposter syndrome. Naar de toekomst toe ga ik toch eens uitzoeken of ik kan samenwerken met anderen.

En toen … kwam Corona

Mijn grootste klant, waarvoor ik de ondersteuning van de straatcampagnes deed, zet de samenwerking on hold. Nog een klant zet haar werkzaamheden op een laag pitje, waardoor ze zelf tijd heeft om haar facturen in te geven.

Andere collega’s geven aan dat ze het moeilijk gaan krijgen, maar we gaan verder SAMEN. 

Dubbel gevoel…ik krijg meer ruimte, dus minder stress, … maar toch…

Planning blijft een dingetje. Zeker nu ook mijn kids thuis zijn. Als blijkt dat ze veel huiswerk krijgen, kan ik mijn werkzaamheden toch redelijk normaal verder zetten.

Ik zoek nog steeds naar een balans werk-privé. Ik merk dat ik het beste werk in de namiddag en ‘s avonds. Maar wat als huisgenoten graag hebben dat je mee in de zetel crasht ‘s avonds om het gezellig te maken? Daar kan ik sommige avonden écht niet aan weerstaan. Ik haal die tijd wel in als ze bij hun vader zijn en dan werk ik graag op een zaterdag tot 23u. Want dit kan…

Reflectie op het eerste kwartaal

Tijdens dit eerste kwartaal bekijk ik nog eens mijn eerste moodboard dat ik maakte tijdens mijn opleiding tot Virtueel Assistent. En ik sta eigenlijk verbaasd van de uitkomst …

  • Ik wilde een kruis trekken over de job als rijschoollesgever…..check ✔
  • Huishouden is echt niet mijn ding. Dus ik droomde van een kuisvrouw….aanvraag ingediend begin maart maar door de crisis zal het niet voor direct zijn. Maar ja, de eerste stap is gezet… check ✔
  • Ik wilde diepgaande, verbindende ontmoetingen aangaan.  Wel, ik heb afgelopen jaren zoveel boeiende mensen ontmoet…. Check ✔ 
  • En ik heb een facebookgroep opgericht voor alle Belgische VA’s om van elkaar te leren en elkaar te inspireren…. Check ✔
  • Verkopen is niet mijn sterkste kant en ik droomde ervan dat ik mensen kon helpen en dat ze zo tevreden zouden zijn, zodat ze over mijn hulp zouden praten en ik kon genieten van mond-aan-mond reclame.  En jazeker, dit is de realiteit …check ✔.

Nu ik er zo bij stil sta, mag ik eigenlijk wel trots zijn op mezelf!

Starten in hoofdberoep!

“Door de coronacrisis zoeken vele ondernemers naar nieuwe manieren om hun boterham te verdienen.”

Zo start een klant een online training die bij de eerste lancering heel succesvol is. Ze krijgt meer werk waardoor ze mij ook meer taken kan geven. En uit onverwachte hoek komt er zo nog een klein projectje binnen.  

Leergierig als ik ben, wilde ik altijd eens zelf een online training ineen steken. De technische kant dan…. Ik ben dankbaar dat ik afgelopen maanden hiertoe de mogelijkheid kreeg.

Het was weekendwerk om het allemaal in orde te krijgen. Maar ik sta 100% achter de waardevolle content en het resultaat is mooi….

Ondertussen staat juli voor de deur: hét moment dat ik als zelfstandige in hoofdberoep start. Hét moment waarvan ik droomde. 

Ik ga heel eerlijk zijn: ik ben trots op de weg die ik afgelegd heb, maar tegelijkertijd boezemt het me ook angst in! Alles loopt nog niet zoals ik het wil. Mijn weg is nog lang en zal met ups en downs gepaard gaan. Maar ik weet zeker: falen bestaat niet, er is alleen feedback”

Thanks Els, om je verhaal met ons te delen ?

Deze artikels vind je ongetwijfeld ook interessant:


Deze blog is geschreven door Els Hellemans, Virtual Assistant. In haar bedrijf Focus Together is ze de rechterhand van ambitieuze ondernemers die focussen op groei. Ze biedt management support op afstand, en lost samen met haar klanten hun tijdsgebrek op!

Website: www.focus-together.be
Facebook: Focus Togethe
r
LinkedIn: Connect hier


Uitgelichte foto: Unsplash – Eduard Militaru

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.