6 grote misopvattingen rond ondernemende moeder zijn

misopvattingen rond ondernemende moeder zijn clichés

Mompreneur zijn, het is iets F A N T A S T I S C H! 😍

Het hele idee achter een “ondernemende moeder” zijn is namelijk dat je onderneemt rond je moederschap. Waar het als werknemer bijna onmogelijk wordt gemaakt om je rollen als ambitieuze vrouw en als aanwezige mama met elkaar te verzoenen, is dit als ‘mompreneur’ héél anders!

Dit idee is wat mama’s vaak over de streep trekt om te kiezen voor het ondernemerschap. Maar waar we wel voor moeten oppassen is dat we het idee niet te hard romantiseren, en zo dus een verkeerd beeld de wereld in sturen.

Want als jij een ondernemende moeder bent, dan wéét je hoe hard werken het is! 🤯

Naast het afvegen van snot, het voeren naar de hobby’s, de babbeltjes aan de schoolpoort, etc. moet je als ondernemer natuurlijk ook zorgen dat je bedrijf niet uitsterft.

Je zorgt ervoor dat je een goed klantenbestand hebt, dat je marketing goed zit, en dat je natuurlijk tijd overhoudt voor je core business: om je diensten uit te voeren of je producten beschikbaar te stellen.

Dat zijn dus veel verantwoordelijkheden, veel ballen in de lucht, waar je in eerste instantie natuurlijk wel aan hebt gedacht toen je begon met ondernemen. Maar waar je om één of andere reden nog een heleboel hardnekkige misopvattingen over hebt, die naarmate je ondernemerschap één voor één doorprikt worden. 😬

Om dat proces wat te versnellen, geef ik je in dit artikel alvast de 6 grootste misopvattingen rond ondernemende moeder zijn. Graag gedaan! 😜

1) Het mompreneurschap is zoals verlengd ouderschapsverlof

De overgang van werkneemster naar ondernemende moeder kan soms aanvoelen als verlengd ouderschapsverlof. 😬

Je hebt plots zó veel tijd om te verdelen tussen je rol als mama en als ondernemer. Je kan plots wat langer blijven hangen aan de schoolpoort, een hele ochtend knuffelen met je baby/peuter, en/of ”s morgens een paar extra afleveringen kijken van Dr. Phil.

“Why not!” denk je dan. 🤷🏼‍♀️

Vergis je niet, ondernemen als mama is hard werken! Als je een goed inkomen wilt halen uit je bedrijf, is het belangrijk om zo snel mogelijk van deze mindset af te komen. Oké, het klopt dat als je die aflevering van Dr. Phil écht wilt zien, je dat kan. Maar ondernemen is vooral veel discipline.

En ja, natuurlijk is er ruimte om extra lang te knuffelen met je baby/kind, en ja je kan tijd maken om hier en daar wat verhaaltjes te gaan lezen in de klas van je kind. Het enige verschil is dat je hierin keuzes te maken hebt. En dat je dan waarschijnlijk een avond laat moet doorwerken, of op een zondagochtend nog een paar to do’s moet afronden.

2) Je bent eindelijk af van het zoeken naar opvang!

Eén van de grootste struggles die je hebt als werknemer is om opvang te vinden voor je kind wanneer het ziek is, tijdens vakanties, of wanneer de school een snipperdag neemt bijvoorbeeld.

Het klopt dat deze druk wat wegvalt als je ondernemer bent, omdat je voor een groot deel je eigen uren kiest. Maar wil dit zeggen dat je af bent van het zoeken naar opvang? No way, José! 😬

Ook als mompreneur heb je verantwoordelijkheden en afspraken met klanten die je moet nakomen om de kwaliteit van je business hoog te houden.

Hoe ouder je kinderen worden, hoe minder dat opvang een issue wordt natuurlijk. Maar als je een zieke peuter naast je hebt, terwijl je klant erop rekent dat je nog de laatste dingen klaarmaakt voor een grote lancering morgen, dan kan je niet zomaar even zeggen: “Ik neem een dagje vrij!”

3) Als mompreneur ben je VRIJ!

Nog zo’n misopvattingen rond ondernemende moeder zijn: je bent vrij!

Oké eerlijk? Het voelt wel zo. Ik voel me veel vrijer als ondernemer dan ik ooit was als werknemer. Dat gevoel van vrijheid heeft vooral te maken met de flexibiliteit die je ervaart als mompreneur.

Maar die flexibiliteit is geen absolute vrijheid. Nope! Het vergt enorm veel Time Management!!

Als ondernemer bouw je iets op voor jezelf. Je bepaalt zelf hoe hard je werkt, en hoe groot je wilt dat je bedrijf wordt. Toch mag je niet onderschatten hoe belangrijk discipline en goede productiviteit is voor je business en je mentale gezondheid.

Een bedrijf opbouwen in combinatie met het grootbrengen van kinderen is zeker niet gemakkelijk. Je probeert constant verschillende ballen hoog te houden.

Dus ja, je hebt iets van vrijheid, maar als je een goed lopende business wilt, is deze vrijheid beperkt tot de grenzen die je zelf opstelt aan de hand van een goede planning.

4) Je hebt als ondernemende moeder alle tijd voor quality-time met je kinderen

Wanneer je denkt aan een mompreneur, dan zie je haar lachend en knuffelend met haar kinderen terwijl haar bankrekening steeds voller geraakt.

Uhm …

Ja, oké, je bent thuis met je kinderen wanneer je wilt. Ja, je kan zo veel knuffelen en lachen als je wilt met je kleine schatten. Maar in hoeverre je bankrekening vol loopt, hangt af van hoe serieus je je bedrijf neemt.

Het idee dat je ALLE TIJD hebt voor je kinderen en je gezin, impliceert dat je je business ziet als hobby. En dat is zeker oké hé. Als dat is wat je wilt. Maar als je een goed loon wil overhouden, zal je het toch iets serieuzer moeten gaan nemen. En jah, dan zal je hier en daar een ‘nee’ moeten verkondigen aan je kinderen. Of een ‘niet nu’.

5) Je kan zo vaak & zo veel werken als je zelf wilt

Technisch gezien is dat natuurlijk wel waar. Jij bent de baas en jij bepaalt hoe vaak je werkt. Maar als je een succesvolle onderneming ambieert dan vrees ik dat deze misopvattingen rond ondernemende moeder zijn niet opgaat.

Ik heb het in dit artikel al een paar keer gezegd, maar ondernemen als mama vergt enorm veel zelfdiscipline. Je haalt enkel uit je bedrijf, wat je erin steekt. Om bepaalde doelen te bereiken zal je soms dus harder en vaker moeten werken, dan je eerst in gedachten had.

Het werken op zich is natuurlijk niet te vergelijken met werken als werknemer, aangezien je meestal wel leuk vindt wat je doet. Natuurlijk is niet elke to-do op je lijst even plezant, maar de doelen die je wilt behalen geven je meestal wel de boost om door te doen.

6) Je kan altijd gaan lunchen met je mom-friends

Fieeeeeeuw, dit is één van de misopvattingen rond ondernemende moeder zijn die er bij mij heel diep in zat. 😬

Ik dacht dat ik véél vaker zou kunnen gaan lunchen (en zelfs shoppen) met vriendinnen terwijl mijn business loopt. Want jah, ik moet eten ‘s middags, dan is dat toch gezelliger met een vriendin.

Hahaha, nu kan ik daar hartelijk om lachen. 😏

Natuurlijk ga ik hier en daar eens lunchen en zelfs shoppen. Maar dit doe ik dan tijdens mijn “time-off”. Het is een illusie om te denken dat je gezellig kan gaan lunchen, daarna vol focus terug aan je bureau te kunnen gaan zitten, én dan nog werk af te krijgen voor je de kids van school gaat halen.

#sorrynotsorry

Welke misopvattingen had jij over mompreneur zijn? Zet ze in de reacties hieronder!


Pssssst …. Ontvang jij de maandelijkse update al van Ondernemende Moeders? Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurNee? Meld je hier aan!


Deze artikels vind je ongetwijfeld ook erg interessant!

Ps. Volg je me al op Instagram? Nee? Ga me dan snel even volgen 🤗 @ondernemendemoeders

Liefs,
Nora

Pin dit artikel voor later! 👇🏻

misopvattingen rond ondernemende moeder zijn clichés

Uitgelichte afbeelding: Unsplash

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.