Aanwezige moeder VS. Ambitieuze ondernemer

Balans moederschap & ondernemerschap - aanwezige moeder versus ambitieuze ondernemer

Als ondernemende moeder heb je misschien moeite met je rol als aanwezige mama en je rol als ambitieuze ondernemer met elkaar te verzoenen. Deze twee rollen nemen namelijk het grootste deel van je tijd in.

Ook ik had moeite met die rollen naast elkaar te zetten, toen ik nog maar het idee had om te gaan ondernemen. Daardoor heb ik dit platform trouwens opgebouwd. Ik kon nergens vinden hoe andere mompreneurs die rollen combineren, zonder steken te laten vallen en verscheurd te worden door schuldgevoelens.

Mijn verhaal: moederschap & ondernemerschap

Toen ik 9 jaar geleden mama werd, koos ik (samen met mijn man) er bewust voor om te stoppen met mijn fulltime job. Ik wilde er fulltime zijn voor mijn kind, en ik had een ideaalbeeld van hoe ik wilde zijn als mama.

Toegegeven, mijn ideaalbeeld als thuisblijfmama was soms (vaak) best pittig om bij te houden. Ik ben dan wel geen perfectionist in mijn uitvoerende taken, maar ik was (ben) wel iemand die heel hard kan vasthouden aan een ideaalbeeld, en zichzelf dan volledig kan verliezen om te kunnen tippen aan dat beeld.

Ik ben héél blij dat we toen die beslissing hadden genomen dat ik thuis zou blijven met de kids, want dat heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Maar door mijn ideaalbeeld heb ik wel jaren geploeterd.

Toen mijn tweede kind naar school begon te gaan, vond ik de ademruimte om na te denken over wat ik, Nora, wil doen met mijn leven. En dat ging stap voor stap richting ondernemerschap. Hoewel ik dat vooraf niet bewust zo gedefinieerd had.

Maar met dat ondernemen, werd ik opnieuw geconfronteerd met een ideaalbeeld waaraan ik wilde voldoen. Ik wilde die aanwezige moeder zijn uit mijn ideaalbeeld, maar tegelijkertijd ook die ambitieuze #momboss uit mijn dromen. Ik wilde een goede mama zijn die er ALTIJD is voor haar kinderen, wiens kinderen niet naar de naschoolse opvang moesten.

Tegelijkertijd wilde ik ook die ondernemer zijn die zich kan toeleggen op verschillende projecten, die impact heeft en die haar bedrijf steeds meer pusht naar groei!

Ik kan je wel vertellen dat het niet makkelijk geweest is om die twee rollen met elkaar te verzoenen. Het probleem ligt niet bij mijn rol als moeder en als ondernemer. De grootste issue is het ideaalbeeld dat ik daaraan heb opgehangen, en waar ik niet vanaf kon stappen.

Intussen heb ik mijn evenwicht gevonden en heb ik het perfectionisme rond mijn ideaalbeeld kunnen minimaliseren. Dit heb ik gedaan door erover te praten met iemand, en door de weg van persoonlijke ontwikkeling te kiezen. Ik ben nu milder naar mezelf toe, en dat voelt bevrijdend! (Al val ik soms ook weer in oude patronen hoor!)

Jouw rollen: aanwezige moeder & ambitieuze ondernemer

Vaak voelen ondernemende moeders zich alsof ze moeten kiezen tussen aanwezige moeder zijn en een succesvol bedrijf hebben.

“Ah ja, hoe kan ik nu de uren draaien die nodig zijn om mijn bedrijf te doen groeien? En tegelijkertijd megaknutsels maken met de kids wanneer ze dat vragen?” 😖

News flash! De ene rol is geen belemmering voor de andere!

Ja! Je kan een aanwezige moeder zijn. Ja! Je kan een succesvol bedrijf hebben! Goed hé?

Het enige wat jij moet doen is je ideaalbeeld onder de loep nemen, niet-essentiële taken en bezigheden loslaten, een evenwicht vinden in je rollen, én zo veel mogelijk gedaan krijgen in een zo kort mogelijke tijd … easy toch? 😅

“Uhm, nee niet easy!” roep je nu waarschijnlijk uit. En toch is het niet meer dan dat. Ik leg het uit met deze tips.

Tip 1: Loslaten

Heb je het gevoel dat je een succesvol bedrijf niet kan combineren met een aanwezige mama zijn, zonder steken te laten vallen? Dan is het een goed idee om eerst al je gedachten rond deze rollen uit te schrijven. Om het ideaalbeeld dat je hebt voor jezelf als aanwezige mama, en als ambitieuze ondernemer zwart op wit te verwoorden.

  • Een aanwezige moeder zijn, betekent voor mij ….
  • Een ambitieuze ondernemer zijn, betekent voor mij …

Wanneer je dit zwart op wit ziet, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Welke elementen zijn voor mij heilig? Wat wil ik absoluut niet veranderen?
  • Welke dingen kan ik loslaten zonder overmand te worden door schuldgevoelens?

Voorbeelden:

Als je bijvoorbeeld schrijft dat je als aanwezige mama ervoor wilt zorgen dat je gezin dagelijks gevarieerd, evenwichtig en gezond eet, dan kan je bekijken of dat iets is dat jij per se elke dag moet doen? Of gaat het over het resultaat van een gezonde maaltijd op tafel? Als het laatste waar is, dan kan je ervoor kiezen om in de buurt te kijken naar opties voor levering of ophaling van zo’n gerechten, één of meerdere keren per week.

Hetzelfde met het huishouden. Als je wilt dat je gezin leeft in een proper en opgeruimd huis, wilt dat niet per se zeggen dat jij degene bent die dit elke dag / week moet doen.

En als je onder ambitieuze ondernemer bijvoorbeeld schrijft dat je 8 uren per dag achter je computer moet zitten, dan kan je even de bedenking maken of die 8 uren wel écht zo belangrijk zijn? Is het niet belangrijker dat je bepaalde doelen behaalt en prioritaire taken afrondt?

Nog eentje:

Je hebt een baby en peuter in huis. Je hebt als ideaalbeeld dat je een aanwezige moeder bent die haar kinderen niet afzet in een crèche of bij een onthaalmoeder. Maar tegelijkertijd heb je het ideaalbeeld van jezelf als ondernemer, dat je elke dag ACTIEF bezig bent met de groei van je bedrijf… Deze twee percepties van jezelf zorgen ervoor dat je richting burn-out gaat. Dit is niet houdbaar, de tijd die je hebt per dag is beperkt, en de teleurstelling elke dag duwt je in een negatieve spiraal. Kijk dus wat je wél kunt loslaten, en heb er vrede mee!

Tip 2: Evenwicht vinden tussen aanwezige moeder & ambitieuze ondernemer

Ik ga hier niet beweren dat een evenwicht, een balans, vinden tussen je privé en je bedrijf altijd mogelijk is. Bij mij gaat het persoonlijk met ups & downs. Soms is het evenwicht fantastisch, en soms loopt het door elkaar. Dat is oké!

Waar ik het over heb als ik praat over evenwicht en balans, is je innerlijke rust. Vind bij jezelf een evenwicht tussen de twee rollen, en heb er vrede mee! Zorg ervoor dat jij je niet schuldig of gefrustreerd moet voelen als je aan het werken bent, omdat je vindt dat je de kinderen niet genoeg aandacht geeft. Of wanneer je met de kinderen UNO speelt, jij je niet gefrustreerd en schuldig gaat voelen tegenover je bedrijf, omdat je nog megaveel to do’s hebt.

Tip 3: Efficiënt zijn in moederschap & ondernemerschap

Voor mij is de belangrijkste les geweest dat ik wel degelijk de twee rollen kan combineren! Zolang ik ‘bye bye’ zeg tegen het ideaalbeeld daarrond, en tegen mijn tijdvreters. En zolang ik ‘hello’ zeg tegen routines en gewoonten die mijn dagen als mama en ambitieuze ondernemer wel érg efficiënt maken. Zo efficiënt dat er nog tijd over blijft voor Nora, je weet wel, de persoon achter mijn rol als mama en ondernemer 😉

Kijk dus naar je dagelijkse gewoonten en routines, en bedenk waar je tijd kan winnen door het anders te doen. Of door het uit te besteden bijvoorbeeld.

Vind je dit een moeilijke? Wil je leren hoe jij je tijd efficiënt kan inzetten om een aanwezige moeder te zijn, terwijl je volledig gaat voor je bedrijf?

Dan heb ik goed nieuws! In de OM Academy help ik je met de #Momboss Time Management Training voor ondernemende moeders. Hierin neem ik je mee in de reis naar productief leven & ondernemen. We beginnen in die training bij het begin, bij je mindset, en gaan zo stap voor stap naar een efficiëntere manier van leven & werken.

Meer informatie over de training? Klik hier!


Bedenkingen? ‘Ja maar’s?
Let me know in de reacties 👇🏼 of stuur me een mail!


Deze artikels rond moederschap & ondernemerschap vind je ongetwijfeld ook interessant!

Liefs,
Nora

Pin dit artikel voor later! 👇🏻

Afbeelding: Unsplash & Pexels

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.