Ochtendroutine van deze ondernemende moeder

Ochtendroutine ondernemende moeders ondernemer mompreneur start van de dag

Waarom een ochtendroutine belangrijk is voor mompreneurs

Het is september, de kinderen gaan weer naar school, dus het is tijd voor nieuwe routines.

De start van je dag bepaalt hoe de rest van je dag zal verlopen. Daar geloof ik heilig in. Want ik heb het al meerdere keren bewezen gezien. Als ik mij niet hou aan mijn ochtendroutine, dan geraak ik niet opgestart. Dan wordt het een lazy day.

Dus ik durf te zeggen dat een goede ochtendroutine het succes van je dag bepaalt.

Natuurlijk heeft iedereen al een soort van onbewuste ochtendroutine. Maar het is dus als ondernemer belangrijk om deze routine te optimaliseren, zodat je er meer tijd en goesting uit haalt.

Je zou je dag eigenlijk moeten beginnen met een game plan! Met je intenties, doelen, en planning voor de dag duidelijk voor ogen.

En wist je dat zo’n ochtendroutine ook onvermijdelijk invloed heeft op je “zijn”? Ik heb ergens eens gelezen dat hetgeen je herhaaldelijk doet, je routines & gewoontes dus, je persoonlijkheid gaan beïnvloeden.

Duuuus! Als we elke dag efficiënt onze dag beginnen, worden we misschien wel erg efficiënte ondernemers? #justsaying

Vooral voor mompreneurs

Als ondernemende moeder is het hebben van een ochtendroutine volgens mij nóg belangrijker! In mijn jaren als huismoeder heb ik gemerkt dat mama zijn ook een full-time job is. Dus als je wilt kunnen jongleren tussen moederschap en ondernemen … dan is zo’n vaste start van de dag essentieel!

Ik heb eigenlijk altijd al een ochtendroutine gehad, maar nu als ondernemer is dit dus nóg belangrijker geworden. Het is voor mij vooral cruciaal dat eens ik terug ben van de drop-off op school, ik meteen kan beginnen werken.

In dit artikel zal je sowieso veel ‘ik’ en ‘mijn’ lezen, omdat het gaat over wat werkt voor MIJ. Want wat er werkt, is uiteraard voor iedereen anders.

Lees ook: Van huismoeder naar ondernemer – Column

Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik het meest actief/creatief ben in de voormiddag. Van 9u – 12u probeer ik daarom ook zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Vooral teksten schrijven, en andere creatieve taken waar focus voor nodig is.

E-mails beantwoorden, social media, en optimalisaties doen aan de site kan perfect ook in de namiddag.

Dus, omdat ik dit weet van mezelf, zorg ik ervoor dat ik ‘s morgens om 9u meteen kan beginnen.

Het is belangrijk om voor jezelf een ochtendroutine op te bouwen die in lijn staat met je persoonlijkheid, plannen en doelen.

Maar ook je persoonlijk leven. De ene heeft kleine kinderen die nog thuis rondkruipen, de andere heeft een nanny. Ieders situatie is anders, en daarom is zo’n ochtendroutine iets heel persoonlijks.

Hoe jij je ochtendroutine invult is dus aan jou. Maar een ochtendroutine in se, is van uiterst belang als je efficiënt wilt gaan ondernemen.

Vroeger opstaan?

Sommige ondernemers staan steevast een uur of langer vroeger op, om zo hun ochtend in rust te kunnen beginnen. Sommigen hebben dan al een taak of twee afgerond voor de kids up & running zijn.

Maar opstaan om 5u zorgt bij mij niet voor meer efficiëntie. Sterker nog, het zorgt ervoor dat mijn hersencellen een dag verlof pakken. Ik heb mijn slaap nodig!

Dus ook hier is het belangrijk die overweging te nemen voor jezelf. Functioneer jij goed early in the morning, of gaan jouw hersencellen dan ook in staking?

Mijn ochtendroutine

In een artikel op mijn andere blog (PinGetest) heb ik hier anderhalf jaar geleden ook al iets over gepost. Over hoe ik mijn dag begin, en hoe ik daardoor mijn huishouden onder controle hou.

Lees : 3 routines om je huishouden onder controle te houden

Nu als ondernemer heb ik nog steeds dezelfde routine ongeveer. Want jah huishouden is ook deel van mijn mompreneur life. Ik heb namelijk geen huishoudster Marie.

Ochtendplanning:

7u00: Opstaan, ontbijt & lunchpakketten klaarmaken, vaatwas uitladen, wasje draaien.

7u40: Koffie & ontbijt!

8u00: Beddengoed openslaan, Ramen openzetten. Mezelf & kids klaarmaken voor de dag. Badkamer snel met een schoonmaakdoek afnemen.

8u25: De deur uit met hopelijk alle boekentassen mee. En de robotstofzuiger aanzetten.

8u45: Babbeltje slaan aan de schoolpoort en terug wandelen naar huis. Hier kom ik tot rust!

9u00: Laptop openslaan en de planning van de dag doornemen.

9u10: FOCUS

Tip: Zet je gsm op ‘Niet storen’ tijdens je FOCUS-uren. Ik geraak bijvoorbeeld heel snel afgeleid door al die meldingen en mailtjes die binnenkomen. Dus ik zet mijn telefoon vaak op het maantje. Maar ik zorg er wel voor dat de “favorieten” mij wel kunnen bereiken. Denk maar aan de husband, ouders, school, …


Meer lezen over dit onderwerp?

Hal Elrod heeft hier een bestseller over geschreven:

“Miracle Morning”.

Hij geeft tips hoe je binnen 30 dagen meer gefocust en zelfbewust kan zijn
door zes gewoontes aan te leren.

Erg interessant!

Te koop bij bol.com voor €15,00


Tot blogs!

Liefs,
Nora


Heb jij een ochtendroutine?
Hoe ziet die er bij jou uit?
Ik lees het graag in de reacties 😉


Waarom ochtendroutine belangrijk voor mompreneurs - ondernemende moeders

Uitgelichte afbeelding: Camila Damasio via Unsplash
Deze post bevat affiliate links. Aankopen via deze links leveren mij een kleine bijdrage op om mijn blog draaiende te houden.

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.