Linda vertelt: “Waarom doe ik wat ik doe?”

Een belangrijke vraag om tot de kern te komen van je ondernemerschap: waarom doe ik wat ik doe? En het antwoord wordt nóg concreter als je daarna nog 10 keer doorvraagt naar die waarom. Waarschijnlijk kom je niet eens zover. Tijdens mijn ontwikkeling als fotograaf ben ik mijzelf die vraag ook gaan stellen. 

Waarom ben ik begonnen als fotograaf?

Ik ben begonnen met fotograferen op vakanties. Het werd voor mij een uitdaging om de mooiste plaatjes te schieten. Ik kocht mijn eerste spiegel reflex camera, deed een basiscursus en zocht informatie op het internet en uit tijdschriften. Een leuke hobby!

Toen we kinderen kregen werden zij mijn favoriete onderwerp. En steeds vaker werd er binnen de familie gevraagd of ik foto’s wilde maken. Steeds vaker schoot het door mijn hoofd: zal ik hier meer mee gaan doen? Maar mijn belemmerende overtuiging was: Er zijn al zoveel fotografen. En iedereen kan tegenwoordig mooie foto’s maken met de goede automatische camera’s van tegenwoordig. Zelfs met je mobiel! 

Toen volgde ik een cursus Moment Design van Peter Lammers. Dàt heeft alles veranderd. Deze manier van fotograferen gaat niet om de technische kant van fotografie, maar over wat er voor je camera gebeurt. Hoe wil je de mensen op de foto zetten? Welke ervaring wil je ze meegeven tijdens je shoot?

Daarna ging ik aan! Dit is hoe ik het wil doen. Ik heb binnen mijn familie en vriendenkring iedereen gefotografeerd die het maar wilde, om deze manier te proberen en te oefenen. En het was geweldig! Ik bouwde mijn website, maakte Facebook en Instagram aan en begon met Linda Schellevis Fotografie. 

Dit is waarom ik ben begonnen als fotograaf. Op deze manier is mensen op de foto zetten superleuk. Niks ongemakkelijk of poseren voor de fotograaf. Ik ontdekte dat ik hiermee op mìjn manier ging fotograferen. Ik ben niet één van de zovelen. Nee, ik ben Linda en uniek. De manier hoe ik het plaatje zie en maak, doet niemand anders zoals ik. 

Waarom doe ik wat ik doe?

Hoe vaak denk je niet bij een foto: Oja, weet je nog? Of herinner je bij het zien van de foto pas hoe het ook alweer was. Want veel dingen en momenten vergeet je gewoon. Een foto legt het moment vast. Zoals het op dat moment is. Hoe oud je bent op dat moment, hoe klein je kinderen zijn. Hoe je er op dat moment uitziet. Waar je bent. Maar ook wat je op dat moment bezighoudt. Hoe je je voelt. Waar je over praat met elkaar. Dat moment komt nooit meer terug. Ik leg het vast.

Dat moment creëer ik samen met jou of jullie. Voorafgaand de fotoshoot wil ik je beter leren kennen. En het is ook belangrijk dat je mij leert kennen. Meestal gebeurt dit al online, via mail of whatsapp of volg je me al een tijdje op social media.  

Tijdens de fotoshoot geef ik jullie kleine grappige opdrachtjes, gespreksonderwerpen en stel ik vragen. Dit zorgt ervoor dat het een moment van aandacht wordt voor jou en je geliefde of gezin. Er is geen afleiding, het gaat om jullie! Ik stel vragen waardoor je gaat praten over onderwerpen die je anders niet zo gauw tegen elkaar uitspreekt. Dat maakt het moment heel waardevol.

Bij het terugkijken van de foto zie je niet alleen het mooie plaatje, maar herinner je alles van dat moment. Daardoor blijft dat moment wél voor altijd bewaard. Daarom doe ik wat ik doe.

Waarom doe ik dat dan?

Waarom wil ik dat zo graag vastleggen? Natuurlijk omdat ik fotograferen heel erg leuk vind. Ik vind het supergaaf om dat wat is, precies zo op het plaatje te krijgen. En het contact met de mensen, de kinderen. Dat vind ik heerlijk, kinderen zijn zo lekker makkelijk zichzelf! En zij nemen hun ouders daar in mee!

Maar ook omdat ik zelf, als moeder, ervaar hoe snel alle momenten verloren gaan in de vergetelheid. De tijd gaat gewoon voorbij. Het is onmogelijk om àlle momenten te onthouden. Hoe graag ik het soms ook zou willen. Vooral van mijn kinderen. Dat kleine, de manier waarop ze iets doen of zeggen. De kleine handjes om me heen, in mijn hand. Dat kleine gezichtje tegen mijn wang. Ik vergéét het, want ik groei met ze mee. En die herinneringen worden vervangen door nieuwe. En het is zo fijn dat ik nog foto’s hebt van toen. Om dat gevoel of moment weer te herinneren! Dat gun ik iedereen! Leg deze momenten bewust vast, voordat ze voorbij gaan.

Maar waarom dan?

Deze momenten wil ik creëren en fotograferen. Vooral omdat in deze tijd alles om ons heen zo snel gaat. We vergeten makkelijk om bewust stil te staan bij wat er nu is. Dat is zo zonde!

Een fotoshoot met mij brengt je weer in het nu. Je neemt bewust tijd met elkaar. Je neemt de tijd om plezier te hebben, te praten en te zeggen wat je anders niet snel tegen elkaar zegt. Je ‘pauzeert’ je leven als het ware. En ik bevries zo’n moment voor je. Dan wordt dit een moment en herinnering die niet zomaar verloren gaat in de tijd. 

Waarom? Daarom!

En dàt is waarom ik doe wat ik doe. Ik wil dat moment van volledige, bewuste aandacht, liefde en plezier met degenen van wie je houdt, vastleggen. Dat moment gun ik jou! De foto’s zijn daar een herinnering van, die je voor altijd kunt terughalen. Wanneer je maar wilt. Hoe fijn is het, om zo’n heerlijk moment altijd te kunnen terughalen aan de hand van de foto’s?

Voor mij is het genieten om deze foto’s te kunnen maken. Tijdens het fotograferen ben ik namelijk zelf ook helemaal in het moment. Geen besef van tijd. Totaal gefocust op hetgeen voor mij. Om het plaatje precies zo te vangen, zoals het op dat moment is. Zoals het voelt. 

Dat te kunnen doen, dat jou te kunnen geven, geeft mij ontzettend veel voldoening. 

Ik ben gekomen tot vijf keer waarom, lang genoeg voor nu! 

Waarom doe jij wat je doet? Probeer ook eens om je vijf keer de vraag te stellen waarom!

Liefs,
Linda


Deze blog is geschreven door Linda Schellevis, kinderen- en gezinsfotograaf.

Website: https://www.lindaschellevis.nl/
E-mail:
hallo@lindaschellevis.nl
Instagram: @lindaschellevisfotografie


Deze artikels vind je ongetwijfeld ook erg interessant!


Pssssst …. Ontvang jij de maandelijkse update al van Ondernemende Moeders? Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurNee? Meld je hier aan!

Pin dit artikel voor later! 👇🏻

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.