12 grootste uitdagingen voor mompreneurs

uitdagingen voor mompreneurs en tips om ermee om te gaan productiviteit

Ondernemende moeder zijn … het heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is fantastisch om flexibel te zijn in je job, om er te kunnen zijn voor je gezin wanneer ze je nodig hebben. Om zelf te beslissen, zonder eerst je baas te moeten smeken om vroeger door te mogen gaan, of om nog eens een dagje sociaal verlof te nemen.

Die vrijheid en flexibiliteit is één van de hoofdredenen waarom mama’s kiezen voor een eigen bedrijf. Dat, en hun droom verwezenlijken, een job hebben waar ze blij van worden, of iets te doen voor klanten waar ze veel voldoening van krijgen. Ik zou zelf nooit meer terug willen naar werken voor een baas!

Wilt dit dan zeggen dat het gemakkelijk is om een mama te zijn met een bedrijf? Nope!!! Integendeel 😅

Ondernemende moeders hebben enorm veel rollen te combineren. Het lijkt soms wel alsof je constant van petje verandert: van mama, naar ondernemer, verpleegster, kok, terug naar mama, social media manager, dochter, vriendin, vrouw, … je snapt wel wat ik bedoel hé! Het is vaak veel shiften van focus.

In dit artikel bespreek ik de top 12 uitdagingen voor mompreneurs, en wat je eraan kan doen.

Welke struggle is voor jou de zwaarste? Reageer onder dit artikel, via DM op Instagram of mail me, dan bespreken we dit verder 🤗

1) Balans vinden

Een balans vinden tussen mama zijn en ondernemer zijn is één van de grootste uitdagingen voor mompreneurs!

De essentie van mompreneur zijn, ondernemende moeder zijn, is om het ondernemerschap te combineren met moederschap. En dat zorgt er natuurlijk voor dat de balans vinden niet evident is.

Een goede vraag is hier dan wel: Wat is balans? Wat versta je daaronder?

Als er iets is dat ik weet over balans en evenwicht, is dat het iets is dat je moeilijk constant kan houden. Stel je maar eens voor dat je 10 minuten op een smalle balk moet gaan staan. Hoe vaak zal je daar met je armen wapperen om opnieuw je evenwicht te vinden, wanneer je even je balans verloor?

Dat is exact hoe balans werkt in je leven als mompreneur.

Wil dit dan zeggen dat je geen balans moet opzoeken? Tuurlijk niet! Het is net goed om te zoeken naar een balans, een gezond evenwicht.

Het is alleen wel de bedoeling dat je dan ook aanvaardt dat je soms uit balans gaat, en dat je dan een extra effort moet doen om een nieuw evenwicht te vinden. Vooral wanneer je kleine kinderen hebt. Het uit balans gaan gaat dan vaak gepaard met nieuwe mijlpalen in hun leven.

Omarm het en heb daar vrede mee!

Wanneer het gaat over een balans in tijd voor je bedrijf en je gezin, komen we eigenlijk bij punt 2: De uitdaging voor mompreneurs om tijd in te delen op een manier waar de focus optimaal is.

2) Tijd indelen & Focus behouden

We zeggen constant dat de tijd vliegt … maar wanneer je een eigen business hebt en tegelijkertijd ook mama bent, voel je de tijd letterlijk in sneltempo voorbij tikken.

“Hoezooo is het alweer tijd om de kids van school te halen? Ik was nog maar net begonnen?”.

Het is een uitdaging om je tijd in te delen op een manier waar je het meeste uithaalt. Vooral als je een mama bent die van thuisuit werkt, en graag nog de was en de plas tussendoor doet. Zo is het wel héél snel 15u30, tijd om de kids te halen!

Mijn tip hier is om een planning te maken die werkt. Om je tijd zo in te delen dat je zo veel mogelijk focus behoudt bij alles wat je doet! Ga niet multitasken. Plan je tijd van tevoren in met je doelen voor ogen en besluit ook goed wanneer je wat gaat doen (en hou je er ook aan!).

Hou rekening met je energielevel wanneer je deze planning maakt. Ga geen mailtjes beantwoorden of was plooien op momenten wanneer je energie het hoogst is! Neem jezelf onder de loep, en maak je planning van de dag, week, maand, kwartaal, … op een manier dat je het meeste uit je tijd kan halen.

We moeten nu eenmaal meer doen dan iemand in loondienst, en dat in minder tijd. Focus is voor ons dus superbelangrijk!

Als dit iets is waar je enorm tegenaanloopt en waar je hulp bij kan gebruiken, ga dan aan de slag met de #Momboss Time Management Training.

Het is een videotraining die je met of zonder begeleiding kan doen. Je leert echt diep te kijken in jezelf, om dan stap voor stap te gaan naar een dagelijkse planning die gebaseerd is op het behalen van je doelen, in volle focus!

3) Financiele doelen stellen & behalen

Je bent met je business gestart om er geld mee te verdienen . Hoe leuk je het ook vindt, hoe hard het ook je passie is, … Als je bent begonnen met een onderneming, dan verwacht je er bepaalde financiële doelen mee te behalen. Anders is het gewoon een hobby natuurlijk.

Toch heb ik gemerkt dat het niet voor iedereen even gemakkelijk blijkt om realistische doelen te stellen en deze ook te behalen. Of anders gezegd, om alles te doen om deze doelen te behalen.

Je zou er eens goed voor moeten gaan zitten en je financieel plan er weer bijpakken. Of als je deze nooit hebt gemaakt, er eindelijk aan beginnen 😅.

Vraag jezelf even af of je financieel doel realistisch is. Met realistisch bedoel ik dat het haalbaar is met de tijd en energie die je hebt. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je dan maar een laag doel moet stellen.

Nee, durf hoge verwachtingen te hebben! Maar kijk na dat hetgeen je daarvoor moet doen in lijn is met de tijd en energie die je op dat moment hebt. Verwacht bv. geen omzet van 10k per maand, terwijl je een baby hebt die niet naar de opvang gaat, en je niet al meerdere inkomstenstromen hebt geïnstalleerd die geld genereren zonder dat jij ervoor nodig bent op dat moment.

Bekijk ook even je uitgaven. Zijn er dingen die je betaalt waar je eigenlijk geen of weinig gebruik van maakt?

Wanneer je aandacht geeft aan je financiën zorgt dat voor realistische doelen, waar je dan een actieplan voor kan opstellen om deze dan ook effectief te gaan behalen (ook dit leer ik je in de #Momboss Time Management Training trouwens).

4) Zowel IN je bedrijf werken, als AAN je bedrijf

Dit is een valkuil waar we als ondernemende moeders heel snel in vallen.

We hebben zo weinig tijd! En de tijd die we hebben willen we zo veel mogelijk opvullen met klantenwerk.

Voor een coach zijn dat de coachingsessies en de opvolging ervan, voor een Virtual Assistant zijn dat de verschillende taken en opvolging voor haar klanten, voor een schoonheidsspecialiste zijn dat de behandelingen, enz.

Dit is natuurlijk niet zo gek, want we willen zoveel mogelijk omzet kunnen genereren in de tijd die we voor handen hebben.

Toch is het belangrijk om ook AAN je bedrijf te werken. Om de dingen te doen die je bedrijf doen groeien, zoals bijvoorbeeld het uitdenken van een goede mailingstrategie, het optimaliseren van je werkprocessen, het opkrikken van je productiviteit of het schrijven van deze blog.

Kijk dus even op je planning of je genoeg momenten hebt voorzien om deze dingen te kunnen doen! (En als je geen planning hebt … lees punt 2 dan nog eens!)

uitdagingen voor mompreneurs - mama met een bedrijf
Photo by EKATERINA BOLOVTSOVA on Pexels.com

5) Imposter syndrome

Als er iets negatiefs is aan ons vrouwen en moeders, dan is het ons gevoel van niet genoeg zijn.

We stellen onszelf constant in vraag, we onderschatten onze talenten, onderwaarderen onze verwezenlijkingen en zijn vaak onzeker wanneer we onze producten & diensten moeten promoten. We willen niet overkomen als arrogant, een know-it-all of als een stoefer.

Ook ik heb hier vaak last van gehad (en nog steeds wanneer ik iets nieuws probeer). Mijn tip: laat het gevoel er zijn, maar doe het toch maar 😅

Er is geen betere manier om jezelf het tegenbewijs te leveren, dan iets te doen waar je onzeker over bent en hier succes mee boeken!

Stop ook met focussen op hetgeen niet goed gaat, en geef aandacht aan al je ‘wins’, alles wat goed gaat.

6) Contact met andere ondernemende moeders

Ik denk dat elke ondernemer het hiermee wel eens gaat zijn … ondernemen kan eenzaam zijn. Niet per se in de zin van ‘mensen rond je hebben’, al zal dat misschien wel spelen bij extraverte mompreneurs.

Ik had het bijvoorbeeld vooral moeilijk met het feit dat je niet zomaar bij een vriendin kan gaan klagen over hoe de nieuwe WordPress update echt wel niet fijn is, of om te kijken naar hoe zij de combinatie mama zijn en ondernemer zijn regelen.

Eerlijk? Dit was één van de hoofdredenen waarom ik deze blog ben gestart! 😅

Ik ben mezelf dankbaar voor deze stap, want heb enorm veel ondernemende mama’s leren kennen!

Mijn tip voor jou … meld je aan in FB groepen voor ondernemende vrouwen / moeders, zoek mompreneurs op Instagram en ga met hen in gesprek, neem deel aan netwerkevents voor vrouwen of neem eens contact op met mij via Instagram 😉

7) Niet serieus genomen worden

Elke onderneming begint met een droom. Maar waar wij als actienemers hebben besloten dat het niet bij een droom blijft, kan het soms zijn dat je omgeving nog niet zo ver is.

Ik ben zelf gezegend met een man die het ondernemerswereldje wel snapt en die zelf ook zelfstandige is. Maar ik kan begrijpen dat voor iemand die in loondienst werkt, het idee van een eigen bedrijf een beetje een ver-van-mijn-bedshow kan zijn.

Dit kan ervoor zorgen dat je onderneming niet serieus genomen wordt. Iedereen vindt dan precies dat ze recht hebben op je tijd, want je bent toch ‘gewoon thuis’.

Hoe frustrerend dit ook is, vaak ligt de oorsprong bij jezelf.

Laat je wel genoeg zien dat jij je business serieus neemt? Of heb je het nog altijd over een bedrijfJE, wanneer iemand iets vraagt over wat je nu precies doet?

Laat je herhaaldelijk zien dat je je planning wel even opzij schuift om even richting de Action te gaan, of om te gaan helpen op één of ander schoolevent waar je geen nee voor durfde zeggen?

Betrek je je partner wel genoeg in je plannen, zodat het geen ver-van-mijn-bedshow blijft?

Soms duurt het even voor een partner, vriendin of familielid mee is in wat je doet. Soms snappen ze het zelfs nooit. Maar het belangrijkste is om zelf het signaal te geven dat het wel degelijk serieus is wat je doet, dat je er volledig voor gaat en dat het ook wel degelijk iets opbrengt.

8) Leren Nee zeggen

Zoals ik hierboven al even heb aangehaald, als je ja zegt tegen alles en iedereen, dan geef je eigenlijk het signaal dat jij en je business geen prioriteit hebben.

Leren nee zeggen is voor velen een grote uitdaging, ook voor mij! #peoplepleaseralert. Maar toch heb ik geleerd dat als ik nee zeg tegen iets waar ik geen energie van krijg, ik meer kan verwezenlijken in mijn business.

Hoe vaker je nee gaat zeggen, hoe meer je dit gaat beseffen. Ook al is het helemaal niet leuk om iets of iemand te moeten afwijzen.

Tip om dit gemakkelijk te maken?

Als iemand je iets vraagt, antwoord dan niet meteen met “Ja, natuurlijk!”. Adem even in en zeg: “Hmm ik laat je nog iets weten.”

Zo geef je jezelf de tijd en de ademruimte om te bepalen of je dit echt wel wilt doen, en zoniet om op een gepaste manier nee te zeggen.

Nee zeggen is trouwens niet enkel een manier om je bedrijf meer serieus te nemen, maar ook essentieel om zoveel mogelijk gedaan te krijgen voor je bedrijf in de weinige tijd die je hebt!

9) Weinig zelfzorg

Als er dan toch iets is waar je nooit nee mag tegen zeggen dan is het ZELFZORG!

Als ondernemende moeders worden we constant naar elke mogelijke kant getrokken. Vaak staat zelfzorg, me-time, of hoe je het ook wilt noemen, helemaal onderaan de prioriteitenlijst. Of hangt er een voorwaarde aan vast:

“Van zodra al mijn achterstand is weggewerkt, zal ik een paar uurtjes voor mezelf inplannen.”.

De valkuil is, dat er altijd wel iets is in je business dat dringend lijkt. Kiezen tussen werken of ontspannen wordt dan heel moeilijk. Daarom is het een goed idee om elke dag wel rustmomenten in te lassen voor jezelf, en zo hier en daar eens een paar uurtjes waarin je de dingen kan plannen die je leuk vindt.

Is je planning écht heel hectisch omdat het een drukke periode is in je business? Zorg dan tenminste dat je op je gemak je maaltijden neemt. Tijd nemen om te lunchen bijvoorbeeld. Dat kan al enorm veel deugd doen! Niet snel al typend achter je bureau een cracker eten.

10) Hulp aanvaarden

It takes a village to raise a child … en zeker als je een ondernemende moeder bent. Durf hulp te vragen en deze ook toe te laten. Ik heb het dan niet alleen over hulp met je kinderen, maar met alles waar jij met moeite toe komt.

Kijk eens kritisch naar je week. Welke dingen had je gemakkelijk door anderen kunnen laten doen? Wat had de papa bijvoorbeeld kunnen overnemen? Of wat hadden de kids zelf kunnen doen? Welke taken in je business moesten niet per se door jou gedaan worden?

Laat het idee ‘Alles wat ik zelf doe, doe ik beter’ varen! In het begin is het wat moeilijk om los te laten, maar dat went heel snel!

Ik ben zelf Virtual Assistant, dus ik ben diegene aan wie mompreneurs hulp vragen bij bepaalde taken. Ik heb nog geen enkele klant gehad die spijt had. Telkens krijg ik de reactie: “Oh ben zoo blij dat we samenwerken”. En dat is soms voordat ik nog maar één taak heb afgerond. Puur de ontlading en het gevoel dat er nu iemand is die je kan ondersteunen doet al veel!

Dus … zoals Elsa het zo mooi zingt: “Let it goooo!!!” en laat hulp toe!

struggles mama met een bedrijf
Photo by EKATERINA BOLOVTSOVA on Pexels.com

11) Huishouden op orde houden

Steeds meer mannen doen hun deel in het huishouden (as they should). Maar het merendeel van de mompreneurs die ik heb gesproken via Instagram geeft aan het huishouden niet op orde te kunnen houden.

Werk en kinderen is nu eenmaal belangrijker, en krijgt dus prioriteit.

Mijn reactie? Contacteer een poetsbureau dat werkt met Dienstencheques. Waarom maak je het jezelf zo moeilijk? Sinds ik dit heb losgelaten, voelt het als een cadeautje elke week wanneer lieve Elsie hier haar magic komt doen.

Natuurlijk moet er dan nog dagelijks opgeruimd en gestofzuigd worden, en dan is er de was nog en de afwas … maar ook daar zijn er manieren om te automatiseren 😅. Onze robotstofzuiger is daar een goed voorbeeld van. Maar je zou het opruimen ook als automatisme kunnen inbouwen in je dagelijks leven. In de #Momboss Time Management Training leg ik mijn methode uit van hoe je dit precies kan doen.

12) Schuldgevoelens

Last but not least …. schuldgevoelens! Fieuw!!! Wat doen we onszelf toch aan!

Moederschap gaat al vaak gepaard met schuldgevoelens, maar als je daarnaast nog eens wilt knallen voor je business, dan heb je vaak prijs! Denk maar aan die momenten dat je bedtijd hebt gemist omdat je moest doorwerken. Of die week waarin die van Kingslize Pizza voor de tweede keer aan de deur stonden …

Voor velen van ons was het starten van een eigen bedrijf net een manier om vaker bij de kids te kunnen zijn. We deden dit om vaker een gezond avondmaal te kunnen klaarmaken, en op een degelijk uur te kunnen eten samen. Wanneer dan blijkt dat je op bepaalde drukke momenten eens goed moet doorwerken en je de kids een ganse dag niet heb gezien … Jah dan kan het wel voorkomen dat er plots een vlaag van schuldgevoel door je lichaam raast.

En het is niet omdat ik hier deze blog schrijf dat ik verlost ben van al mijn schuldgevoelens en dat ik alles goed doe. Hier duiken die gevoelens ook geregeld op. Vooral wanneer de kids beweren dat ik NOOOOIT met hen speel. 🤨

Wat helpt om de schuldgevoelens te minderen is om voor ogen te houden dat je ook een rolmodel bent voor je kinderen.

Door te knallen voor je business geef je meteen het voorbeeld dat mama’s ook dromen mogen hebben, en dat het loont om door te zetten en je doelen te bereiken.

Zelf probeer ik zo min mogelijk te werken wanneer de kids thuis zijn van school, maar dat is niet altijd mogelijk. Tijdens schoolvrije dagen of vakanties probeer ik daarom enkel in de voormiddag te werken, en na de lunch dan iets samen met hen te doen. Al is het maar even een bordspelletje of even een ijsje gaan eten.

Een laatste tip om deze blog mee af te sluiten:

Laat je kinderen de reden zijn waarom je succes boekt met je business, en niet het excuus waarom het niet lukt!


Pssssst …. Ontvang jij de maandelijkse inspiratiemail al van Ondernemende Moeders? Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurNee? Meld je hier aan!


Deze artikels vind je ongetwijfeld ook erg interessant!

Liefs,
Nora

Pin dit artikel voor later! 👇🏻

12 grootste uitdagingen voor mompreneurs

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.