Welk type ondernemende moeder ben jij?

Wanneer je rondkijkt in ondernemersland, merk je dat er verschillende soorten ondernemers zijn. In de wereld van mompreneurs, ondernemende moeders, zie ik vooral deze 6 type ondernemers terug πŸ˜…

Deze types mompreneurs zijn natuurlijk een karikatuur van wat ik rond mij zie, een veralgemening. Dus dit mag je dus best opvatten met een knipoog πŸ˜‰ (spoiler: ik ben zelf ook minstens 4 van de 6 types geweest 😜)

Heb je nog leuke aanvullingen op deze type ondernemers? Reageer dan onder dit artikel!

On y va! De 6 types mompreneurs, as seen by Nora …

1) De beuhpreneur

De Limburgers onder ons zullen door de naam van deze type ondernemer al meteen weten waar ik op doel! De beuhpreneur is die ondernemende moeder die maar wat doet, zonder plan of strategie.

Ze is lekker actief op social media, en heeft soms zelfs een blog! Maar ze post zonder enige contentplan of strategie, en volledig on the go. Om 11u49 even een post over ondernemen, en dan een maand later om 20u23 over hoe schattig de kat is.

De beuhpreneur gaat naar netwerkevents, en spreekt met mede-ondernemers, maar zonder enig doel. Ze gooit met uitnodigingen voor kopjes koffie ‘om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen’, zonder specifiek plan.

Begrijp me niet verkeerd, ze doet erg haar best voor haar bedrijf, en ze steekt daar ook veel tijd & energie in. Het is alleen niet altijd even goed doordacht.

Tip: blijf doen wat je doet, maar zorg voor een strategie & wees consequent!

2) De verstopreneur

Deze type mompreneur is een experte in haar vak. Ze heeft enorm veel waardevolle informatie om te delen, ze is een krak in wat ze doet en/of heeft een top product!

Alleen moet je erg goed zoeken om haar te vinden! En als je ze hebt gevonden, heeft ze het meer over jou. Ze houdt van tips geven, en er zijn voor anderen. Maar euhm, over al haar talenten en expertises stoefen, dat doet ze liever niet! Ze groeit op professioneel vlak, maar ze is absoluut niet bezig met positionering, verkoop & marketing.

De verstopreneur heeft wel een goed klantenbestand, die ook wel aan mond-tot-mondreclame doet. Maar telkens wanneer er een opdracht wegvalt, vraagt ze zich onzeker af waar ze die volgende klant vandaan zal halen?

Tip: verdiep je in positionering op de markt, verkoop & marketing. Lees boeken rond deze onderwerpen, doe de online trainingen, kijk hoe je rolmodellen het doen op dit vlak, … ga ermee aan de slag!

3) De genoegpreneur

Deze type ondernemende moeder heeft geen nood aan groei of uitbreiding. Ze heeft een bepaald bedrag vooropgesteld dat ze wilt verdienen met haar bedrijf. Meer heeft ze niet nodig. Ze zal dan ook niet snel uit haar comfortzone komen, of nieuwe dingen introduceren. Het is goed zo.

4) De runpreneur

Gaan, gaan, gaaaaaaaaan! Deze mompreneur is altijd in een rush. Doel behaald, hopla, NEXT! Doorgaan, doorgaan! Stoppen is voor losers πŸ˜‚

De runpreneur heeft het moeilijk met vertragen. Ze is erg ambitieus, maar dat is niet per se de reden waarom ze altijd maar aan het lopen is. Het zit dieper.

Ze vindt het moeilijk om alleen te zijn met haar gedachten en gevoelens. Ze heeft meestal het één en ander te verwerken, of op te lossen. Dit kan gaan om haar zelfvertrouwen, of haar situatie die ze niet zo fijn vindt. Of het kan liggen aan haar perfectionisme, aan haar gevoel dat ze ‘nooit genoeg is’.

Het ondernemen is voor haar daarom een manier geworden om bezig te kunnen blijven, en om dingen te proberen bewijzen aan anderen, of om door anderen gezien te worden.

Tip: vertraag! Dit tempo is niet lang houdbaar, het duwt je richting burn-out. Heb je het één en ander te verwerken? Praat met een professional, doe aan zelfzorg!

5) De maarpreneur

Deze type vrouw heeft een miljoen briljante ideeen, maar schiet niet in actie. Ze is misschien zelfs nog geen ondernemer, omdat ze altijd maar zit met die ‘maar’.

“Ik wil dit product lanceren, maar ik heb geen tijd”

“Ik wil een coach zijn, maar ik heb geen opvang voor de kids”

“Ik heb een supergoed idee, maar ik heb geen geld voor de investering”

“Ik ben een krak in webdesign, maar ik ga pas klanten zoeken wanneer de kids groter zijn, wanneer ik die ene krachtige computer kan kopen met al die tralala, …”

“Ik wil productiever werken, maar ik heb geen tijd / geld voor Nora haar #Momboss Time Management training(😏)

You get the picture! De maarpreneur heeft altijd wel een reden om niet in actie te komen.

Tip: stop met maar-en! Ga aan de slag met je belemmerende overtuigingen en zet een actieplan op! En ga toch gewoon die Time Management Training doen! Je verdient het om te investeren in jezelf πŸ˜‰

6) De groeipreneur

Oeeew de groeipreneur vind ik een leuke type ondernemer om te bespreken. Dit is het type ondernemer waar ik mezelf graag in wil herkennen 😜

Deze mompreneur is serieus bezig met haar bedrijf, en ziet haar omzet ook stijgen. Ze geeft veel waarde aan haar publiek, ze is supergoed in haar dienst en/of heeft een fantastisch product. Ze investeert in zichzelf en haar bedrijf.

Ze weet trouwens ook heel goed dat ze niet altijd alles alleen kan doen. Ze beseft hoe belangrijk het is om zowel in je bedrijf als aan je bedrijf te werken op een strategische en consequente manier.

De groeipreneur weet dat het belangrijk is om de online wereld in te gaan, en haar kennis te delen met haar netwerk. Ze is dan ook aanwezig op social media, al dan niet met zichzelf als personal brand. Ze wil de beste zijn in het leveren van toegevoegde waarde, ze wil zo veel mogelijk mensen bereiken, en zo veel mogelijk impact hebben. Deze mompreneur neemt regelmatig haar structuur, systemen en strategie onder de loep. Ze verbetert die dan waar nodig.

Herken jij jezelf in één of meerdere van deze types? Zoja, welk type ondernemer? Let me know hieronder! Of deel het met mij via Instagram @ondernemendemoeders πŸ˜‰

Deze artikels vind je ongetwijfeld ook erg interessant!

Liefs,
Nora


Ps…. Ontvang je graag een maandelijkse mail van mij met tips & inspiratie rond ondernemerschap? Ik stuur je dan graag een mailtje met alle interessante artikels, boeken en podcasts van de maand. Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurMeld je hier aan!


Pin dit artikel voor later! πŸ‘‡πŸ»

Welk type ondernemende moeder ben jij?

Uitgelichte afbeelding: Unsplash

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.