Leuke activiteiten voor peuters zodat mama kan werken aan haar bedrijf

Leuke activiteiten voor peuters zodat mama kan werken aan haar bedrijf

Als ondernemende moeder heb je vaak je handen vol met zowel je onderneming als het opvoeden/entertainen van je kinderen. Het vinden van momenten om te werken kan een uitdaging zijn, vooral als je een peuter hebt die niet naar de opvang gaan en fulltime thuis is.

Maar als ik het kan, dan jij ook! Zoek naar creatieve manieren om je peuter bezig te houden en tegelijkertijd tijd vrij te maken voor je bedrijf.

In dit artikel deel ik graag leuke en leerzame activiteiten voor peuters, die niet alleen de ontwikkeling van je kind stimuleren, maar jou ook de kans geven om een paar to do’s af te vinken!

Kleuren, tekenen & stempelen

Geef je peuter kleurpotloden, waskrijtjes en papier om hun artistieke kant te verkennen. Je kan er dan naast zitten met je laptop en mails beantwoorden, of andere taken doen die niet je volle concentratie vragen.

Natuurlijk zal je gevraagd worden om hier en daar een bloem of een hartje te tekenen. Maar dat kleuren en tekenen helpt hier goed! Moest het zijn dat het begint te vervelen, gooi er dan wat stempels of stickers bij. 😅

Gouden tip van deze mama van drie: Haal de achtergrond weg van het stickerblad, zodat het voor kleine peutervingertjes gemakkelijk is om de stickers er zelf af te prutsen. Bekijk deze video 👇🏼 en #thankmelater

Plasticine

Nog zo’n activiteit waar peuters zich doorgaans lang mee kunnen bezighouden! Plasticine,

Als je een peuter hebt die nog wel iets in z’n mond durft steken, dan kan je kiezen om je plasticine zelf te maken. Don’t worry, het is super gemakkelijk! Hier heb je het recept:

Ingrediënten:

  • 1 kopje bloem
  • 1/2 kopje zout
  • 1 el bicarbonaat
  • 1 kopje water
  • Voedingskleurstof (optioneel, om de plasticine te kleuren)

Meng de droge ingrediënten samen en voeg dan geleidelijk aan het water toe tot het deeg een consistentie heeft gekregen die vergelijkbaar is met brooddeeg. Het moet zacht en soepel zijn. Als je de plasticine wilt kleuren, voeg dan een paar druppels voedingskleurstof toe en kneed het deeg totdat de kleur goed is verdeeld.

(Lego)blokken & puzzels

Zoals bij de meeste activiteiten is het een goed plan om je peuter even warm maken voor een activiteit. Speel even met de blokken of puzzels, laat zien wat er mogelijk is, en glip dan stilletjes weg. 😅

De tuin

Heb je een tuin en is het weer aangenaam om buiten te zitten? Dan heb ik een supertip voor jou: Ga een zandbak kopen! Zo maak je veel ruimte en tijd vrij waarbij je peuter zich urenlang kan amuseren, terwijl je wat meer focuswerk kan verrichten.

Speeltoestellen zijn trouwens ook allemaal goed en wel, maar bij de meeste dingen willen peuters nog wel wat hulp. Duwen als ze op de schommel zitten, opvangen wanneer ze van de glijbaan gaan, je kent het wel.

Maar met een zandbak, of in de zomer een ondiep zwembadje, een watertafel, of een modderkeuken kan wonderen doen!

Boekjes lezen

Hier hebben we ook een fase gehad waarin mijn peuter zich goed alleen kon bezighouden met boekjes “lezen”. Hij deed dat na hoe ik hem voorlees, of doet de dierengeluiden keer op keer na in ons dierenboek.

Zet een stapel (kartonnen) boekjes klaar die je peuter dus niet kan scheuren, en laat z’n fantasie de vrije loop gaan!

Dansen & zingen

Heeft je peuter favoriete kinderliedjes? Of danst hij graag mee met Plop, Maya of iets anders. Zet dan even een paar video’s op waarop je kind kan dansen en zingen

Sensorisch spel & sorteren

Maak een sensorische bak met rijst, bonen, zand of andere veilige materialen waarin je peuter kan graven, voelen en ontdekken. Dit houdt hem bezig en stimuleert z’n zintuigen, terwijl jij nog wat Canva designs kan maken 😅 Pas wel op als je kindje nog dingen in z’n mond durft steken en blijf er sowieso ook bij.

Nog een leuke tip is om een sorteerspelletje te doen. Geef je peuter een bak met verschillende voorwerpen en vraag om deze op kleur, vorm of grootte te sorteren. Of zet er een paar bakken naast waar je de kleur op aanduidt, waar hij de voorwerpen dan mag ingooien.

Scherm met mate

Als laatste tip heb ik nog dit: Als je iets belangrijks moet afwerken dat geen uren gaat duren, maar wel je volle focus nodig heeft, voel je dan zeker niet schuldig als je peuter dan even naar een paar afleveringen van Bumba of Plop kijkt. Zo lang dit met mate gebeurt, zie ik daar persoonlijk geen kwaad in.

Voilà dat waren mijn top tips om je peuter bezig te houden, terwijl jij nog wat kan werken aan je bedrijf. Natuurlijk doe je het meeste van je focuswerk tijdens dutjes of wanneer iemand anders op je kind let, maar voor to do’s waar je niet al je brainpower voor nodig hebt (zoals bv. mails beantwoorden, Canva designs maken of social posts inplannen) zijn deze tips ideaal!

Heb jij nog tips die andere mompreneurs met peuters kunnen helpen? Laat dan een reactie achter hieronder of stuur me een mailtje, dan vul ik dit artikel aan!


Pssssst …. Ontvang jij de maandelijkse update al van Ondernemende Moeders? Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurNee? Meld je hier aan!


Deze artikels vind je ongetwijfeld ook erg interessant!

Liefs,
Nora

Pin dit artikel voor later! 👇🏻

Uitgelichte afbeelding: Pexels
Dit artikel maakt deel uit van een samenwerking. Meer informatie over hoe ik sta tegenover samenwerkingen als deze, vind je hier.

Author: Nora

Ik ben Nora, mompreneur, blogger en oprichter van het online magazine "Ondernemende Moeders". Het is fantastisch om op dit platform te schrijven over ondernemen, en alles wat daarbij komt kijken! En om jou als mompreneur te kunnen begeleiden in het ondernemerschap. Ik ben Virtual Assistant en het zit in mijn bloed om jou als ondernemende mama te helpen. Niet enkel met je administratie, SEO Copywriting, Social Media, ... maar ook met je ondernemersmindset en als sparring partner! Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? BOEK HIER JE GRATIS VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.