Grenzen stellen: het is meer dan ‘wat vaker nee zeggen’

calm black woman crossed arms as restriction sign in light room

“Hoe het met me gaat? Drukdrukdruk. Je kent het wel. Mijn bedrijf, de kinderen, het huishouden… Wat zeg je? Ik moet gewoon wat vaker nee zeggen? Mijn grenzen aangeven? Ja, nee, natuurlijk. Nee. Dat is een goed idee.”

Het is zo makkelijk gezegd: “Zeg gewoon wat vaker nee. Geef je grenzen aan.” Maar hoe dan? En tegen wie dan?

Een vol hoofd en een volle agenda

Veel ondernemende moeders hebben last van een vol hoofd en een volle agenda. Dat is niet zo vreemd. We hebben de ambitie om onze bedrijven te laten groeien en we willen onze kinderen goed begeleiden bij het opgroeien.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de dagelijkse dingen, zoals de boodschappen, het huishouden en de administratie. En laten we onze partner en onze vriendinnen niet vergeten! Er wordt veel van ons verwacht en we verwachten ook veel van onszelf.

Grenzen stellen is keuzes maken

Maar alles doen, alles kiezen, is geen optie. Als je dat doet, dan ga je er aan onderdoor.

Ondernemende moeders die alles willen doen, lopen een flink risico op een burn-out. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Wat kunnen we daaraan doen? “Gewoon vaker nee zeggen”, is een slecht advies. Wat je wel moet doen is wijze keuzes maken, zodat je makkelijker grenzen kunt stellen.

Stel jezelf de juiste vragen, daardoor krijg je inzicht.

Het begint er allemaal mee, dat je weet wat je wilt en wat belangrijk is voor jou. Dat moet je niet alleen weten, maar echt super helder hebben. Wat is echt belangrijk voor jou? Wat doet er toe in jouw leven? Denk er niet alleen over na, maar voel wat echt bij jou past.

Die dingen, die er echt toe doen, daar draait het om in het leven. Misschien denk je nu meteen; dat zijn mijn kinderen. Maar maak het specifieker voor jezelf.

Wat vind je echt belangrijk om als moeder zelf te doen met je kinderen? Is dat misschien helpen bij huiswerk? Aanwezig zijn bij een toneeluitvoering waar je kind een rol in speelt? Elke avond samen aan tafel eten? Of ze in bed stoppen? Welke dingen vind je superbelangrijk om zelf te doen en welke zou je ook best willen uitbesteden?

Diezelfde vragen kun je ook stellen voor je bedrijf. Wat zijn de dingen binnen jouw bedrijf die er echt toe doen? Welke dingen wil je absoluut zelf blijven doen, omdat het de kern is van je bedrijf? Van welke dingen krijg je energie en plezier? Om die dingen draait het.

Op deze manier kun je heel veel onderwerpen in je leven in een kritisch licht plaatsen. Stel jezelf de juiste vragen, dan krijg je vanzelf meer helderheid. Denk aan je relatie, vriendschappen, sport, vrijwilligerswerk, mantelzorg en het huishouden.

Welke dingen doen er echt toe voor jou, wat is het allerbelangrijkste? En vraag dan bij jezelf door; wat precies vind ik belangrijk in mijn relatie? Welke momenten doen er echt toe, welke wil ik niet missen?

Grenzen stellen gaat makkelijker als je weet wat echt belangrijk is

Heb je helemaal kraakhelder welke dingen echt belangrijk zijn voor jou, dan komt pas het moment om ‘nee’ te gaan zeggen. Je zegt niet ‘gewoon wat vaker nee’, je zegt nee tegen dingen die niet het allerbelangrijkste zijn voor jou. Op die manier is het veel eenvoudiger om grenzen te stellen.

Vanaf nu laat je de boodschappen bezorgen, omdat zelf naar de supermarkt gaan niet het allerbelangrijkste meer is. Vanaf nu spreek je wat minder vaak af met de vriendin die je zo weinig energie en plezier geeft. Vanaf nu ga je minder op je sociale media scrollen en vanaf nu maak je liever drie echt goede, waardevolle berichten in plaats van elke dag een vlug krabbeltje op Instagram.

Vanaf nu ga je voor kwaliteit en niet langer voor kwantiteit. De tijd die je op die manier vrijmaakt, kun je besteden aan alles wat er echt toe doet voor jou.

Grenzen stellen om rust en lucht te creëren

Door precies te weten wat belangrijk is voor jou en waar je “ja” tegen wilt zeggen, is het makkelijker om “nee” te zeggen tegen alle andere dingen. Als je op die manier je grenzen vaker aangeeft, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Het gaat ervoor zorgen dat je rust en lucht krijgt. In je hoofd en in je agenda. Je krijgt meer tijd voor alles wat belangrijk is voor jou. Je hebt meer energie voor je gezin en je bedrijf. Je zult meer plezier ervaren, omdat je de tijd hebt om echt van de dingen te genieten.

Zorg dus dat je heel helder krijgt wat echt belangrijk is voor jou.

Wat is niet echt belangrijk en waar kun je vandaag nog mee stoppen? Deel je ideeën onder deze blog, om andere moeders te inspireren. 👇🏼

“Hoe het met me gaat? Goed. Ik geniet van alles wat ik wel doe en ik zeg nee tegen alles wat niet echt belangrijk is voor mij. Het is voor mij helemaal helder wat er echt toe doet en daardoor leef ik mijn mooiste leven.”


Pauline devries grenzen stellen

Deze blog is geschreven door Pauline de Vries
Pauline is pedagoog MSc en coach voor moeders. Ze is zelf ook moeder van twee tieners. Het is haar missie om zoveel mogelijk moeders te helpen en te inspireren om lekker te leven en ontspannen op te voeden.

Wil je meer inspiratie en tips om makkelijk meer tijd voor jezelf vrij te maken? Ga dan naar haar website en download het gratis magazine met tips en inspiratie.👇🏼

Website: www.paulinedevries.com

Facebook: Pauline Relaxed Opvoeden

Instagram: @paulinedevries.relaxedopvoeden

LinkedIn: Pauline de Vries-Niers
Pssssst …. Ontvang jij de maandelijkse update al van Ondernemende Moeders? Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurNee? Meld je hier aan!


Deze artikels vind je ongetwijfeld ook erg interessant!

Liefs,
Nora

Pin dit artikel voor later! 👇🏻

grenzen stellen als ondernemende moeder, meer dan gewoon nee zeggen

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.