Alleenstaand, hoogsensitief én mompreneur: Is het nu écht zo heavy?

a mother using laptop with her son

Als je een alleenstaande, hoogsensitieve mompreneur bent, ken je het vast wel: het gevoel van constant in de weer zijn. Tussen het runnen van je bedrijf, de zorg voor je kinderen, het bijhouden van het huishouden en nog ongeveer zo een miljoen andere dingen.

Het lijkt alsof er nooit genoeg tijd is en je nooit echt klaar bent. En als iemand dan zegt dat je gewoon vaker nee moet zeggen en je grenzen moet aangeven, lijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe doe je dat precies, en tegen wie?

Iedereen blijft maar aan je mouw trekken

Een hoofd dat tolt en een overvolle agenda zijn geen uitzondering voor veel alleenstaande en ondernemende mama’s. De ambitie om je bedrijf te laten groeien, er een succes van te maken waar je goed kunt van leven en tegelijkertijd je kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling legt een grote druk op je schouders.

Daarnaast zijn er nog de dagelijkse taken, van boodschappen doen tot je bedrijf goed leiden en het onderhouden van allerlei sociale contacten, online en offline. Het lijkt alsof er altijd wel iets van je wordt verwacht, en je verwacht ook veel van jezelf. En dan vergeten we nog één héél belangrijk aspect?! Je bent ook nog es hoogsensitief!

Zelfzorg is een must!

Het stellen van grenzen is cruciaal om niet overweldigd te raken. Het voorop stellen van zelfzorg met stip nog crucialer. Want het moet gezegd. Als jij niet goed voor jezelf zorgt en je gaat eronderdoor, wie zorgt dan voor je kinderen en je bedrijf? Maar simpelweg vaker nee zeggen is niet genoeg. Het begint bij het maken van wijze keuzes en het implementeren van een aantal hulpmiddelen. Maar hoe?

Doe aan zelfreflectie en introspectie

Stel jezelf volgende vragen om inzicht te krijgen in wat voor jou écht belangrijk is.

  • Wat zou je kunnen of willen uit handen geven waardoor er tijd vrij komt voor iets anders?
  • Als jij drie maand ‘out’ bent van je bedrijf. Is je bedrijf er nog na die drie maand?
  • Leef jij nu je mooiste leven?
  • Ben je veerkrachtig genoeg om alle stress en uitdagingen de baas te kunnen en hier sterker uit te komen?
  • Kan je elke dag alle ballen in de lucht houden?
  • Zijn je gezin en bedrijf voldoende gestructureerd?
  • Doe jij aan voldoende zelfzorg?
  • Heb je op het eind van de week nog energie?
  • Ben je tevreden met je inkomen?

Deze vragen moet je aan jezelf stellen vanuit je hart en niet vanuit je hoofd. En eerlijk antwoorden hé 😉 Alleen dan krijg je het juiste en authentieke antwoord dat past bij wie jij bent en/of wilt zijn/worden.

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je helderheid over hoe het nu écht zit bij jou.

Introspectie en zelfreflectie zijn oh zo belangrijk om erachter te komen welk leven jij wil leiden en waar nog wel wat aan gesleuteld mag worden.

Creëer rust en ruimte.

Het stellen van prioriteiten en het integreren van efficiëntie en structuur wordt vervolgens een stuk eenvoudiger. Je gaat dingen anders aanpakken of indelen, je mag en kan “nee” zeggen en je mag (moet) voor jezelf kiezen.

Zelfzorg is niet egoïstisch, het is gewoonweg noodzakelijk voor ieder van ons. Zo creëer je rust en ruimte in je hoofd en agenda. Je maakt bewuste keuzes die bijdragen aan jouw welzijn en dat van je gezin en bedrijf en je ervaart meer plezier en voldoening in alles wat je doet.

En laten we onze hoogsensitiviteit niet uit het oog verliezen. Wij als HSP ervaren dingen veel intenser. Prikkels, emotionele intensiteit en diepgaande verwerking van gebeurtenissen zijn een feit. Omarm je hoogsensitiviteit en ga ze gebruiken als een skill. Zie ze niet langer als een beperking.

Liefs,
Nathalie


Deze blog is geschreven door Nathalie van Weegen:

Ik ben Nathalie en als empowerment coach voor alleenstaande, hoogsensitieve mompreneurs help ik jou bij het stellen van deze prioriteiten, het implementeren van efficiëntie en structuur en het maken van wijze keuzes.

Samen gaan we op zoek welke wijze keuzes je kan maken, waar we efficiëntie en structuur kunnen implementeren, maar evenzeer hoe we om kunnen gaan met stress, veerkrachtiger kunnen worden en aan zelfzorg gaan doen op een holistische manier. Emotioneel-en tijdsmanagement op maat van jouw, HSP.  Zodat je meer rust, energie en balans kunt ervaren in je leven. Zonder compromissen te moeten sluiten. Ik hanteer de HOOFD-HART-HOOFD methode.

Benieuwd naar hoe ik jou kan ondersteunen? Laten we hierover in gesprek gaan. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Pssssst …. Ontvang jij de maandelijkse update al van Ondernemende Moeders? Een mailtje dat je inspireert, uitdaagt en informeert over vanalles in het leven van een mompreneurNee? Meld je hier aan!


Deze artikels vind je ongetwijfeld ook erg interessant!


Pin dit artikel voor later! 👇🏻

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.